"Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, ама си има неква магия, къде врача ората пак и пак. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, колко и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж завинаги, понекогиж за месец, за недя, за день.."

С този цитат от писателя Стоян Николов-Торлака регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана съобщи в профила си във фейсбук за преждевременната му смърт - на 42 г. Николов беше известен като писателя на Северозапада, на когото посвети няколко книги.

"Тръгна си внезапно, без да се сбогува. А и той по принцип обича срещите - с всичките им сблъсъци на топли и пиперливи думи, на слънчеви и буреносни мисли, на добри и лоши хора, абе спор да има, че да си кажем кривиците, пък накрая може и да се прегърнем, че защо и да не се сритаме. Но утре да сме пак един до друг, защото животът е кауза и целта й е истината. Той разделите не обича и затова така си отиде, без думичка да каже", написаха във фейсбук и колегите му от разследващите медии "Биволъ" и BIRD.bg, на които Николов сътрудничеше.

"Ти не обичаш глаголното време минало свършено. Ние също. Затова си говорим в сегашното и утре, и после пак. А за теб никой не може да говори в минало свършено, знаеш. И затова днес са толкова трудни думите.

Стоян остави на всички ни не само рогатото си слово. Изля душата си в романите и стърча на сергия по панаирите на книгата. И не е само юбилейната книга "101 текста на Торлака за Биволъ". "Херакъл от Диви дол", "Автономията????", "Ивайло цар", "Северозападен романь", "Май ще ни бъде".

Ще ни бъде ли? Писателят, разказвачът и душеприказчикът на Северозапада и не само, сега иска да ни каже, че повече няма и ред да напише. А ние не вярваме, защото минало свършено няма и панаирът трябва да продължи. И Бивола понякога плаче. Този път безутешно", написаха Асен Йорданов, Атанас Чобанов, Димитър Стоянов, Вилдан Байрямова, Николай Марченко, Мария Гинева.

Торлака е роден е на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" и културна антропология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", след което работи като журналист, припомни Факти.бг.

Дебютният му "Северозападен романь", написан през 2014 г., е на северозападен диалект. Има още три романа от четирилогията, историческия диптих "Ивайло", романът "Хазарт", разкази, издадени от малкото му издателство "Попов мост".

Опелото ще се състои в неделя от 12 часа в старата църква в Монтана. Редакцията изказва съболезнования на близките.

Дневник