43 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 7, които са управлявали под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени от пътните полицаи в Шуменско за месец юли. При проверките в областта са хванати и 51 неправоспособни шофьори, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР.

Временно са отнети шофьорските книжки на 36 водачи, които са управлявали с алкохол над 0,5 промила, на шестима – след употреба на наркотични вещества и на двама, които са отказали да бъдат тествани с техническо средство или по друг начин. 18 са водачите, останали без шофьорски книжки временно, след като са били установени да управляват автомобили без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Временно от движение през юли са спрени 22 пътни превозни средства. Прекратена е регистрацията на 64  пътни превозни средства.

Общо през месец юли са установени 6078 нарушения при проверки на територията, обслужвана от ОДМВР - Шумен. Най-много продължават да са нарушенията на скоростните режими - 2895. 2505 са водачите, които са шофирали със скорост до 30 км/час над максимално разрешената. С превишение между 31 и 40 км/час са засечени 269 водачи. С камерите за контрол на скоростта са установени 25, които са шофирали със скорост над 50 км/час от максимално позволената, а други 96 са управлявали с превишение между 41 и 50 км/час.

По време на проверките без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са били 73 водачи. 388 са наложените глоби за неправилно спиране и паркиране, 333 са установените нарушения за неспазване на предимство, знаци и сигнали. 198 водачи и пътници са били без поставени обезопасителни колани или  каски. 264 са управлявали технически неизправен автомобил, 423 са били с нередовни пътни документи, 15 са ползвали телефон по време на движение.

14 са установените нарушения на пешеходците.

През юли са регистрирани 52 пътнотранспортни произшествия в Шуменско. Девет от тях са тежки, с ранени. Загинали няма. Миналата година катастрофите през юли са били с 33 повече, ранените са били 20, четирима са загубили живота си на пътя.
 
От пресцентъра на полицията допълниха, че в изпълнение на разпоредените мерки за противодействие на пътния травматизъм от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в ОДМВР - Шумен е създадена организация за завишен контрол по пътищата в региона. Стриктни ще бъдат проверките за недопускане на управление на МПС от неправоспособни водачи,  в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства. Ще се завиши контролът, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

ШУМ.БГ