С тържествено полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в Шумен бе отбелязана 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ритуалът по традиция се проведе на площад „Кристал“.

Слово чете полк. Петко Петков, началник на департамента по чуждоезиково обучение на Факултет Артилерия, ПВО и КИС при НВУ „Васил Левски“.

„През септември са двата звездни мига в българската съвременна история. Преди 137 години на този ден е провъзгласено съединението на Княжество България и Източна Румелия - едно от най-дръзките и достойни събития в развитието на българската държава. Шести септември е символ на успех с непреходно значение за историческата съдба на народа ни, безстрашно отхвърляне на несправедливостта, наложено ни от Великите сили, разкъсала един народ с хилядолетна история и култура. (…)

Съединението е ярък пример за държавническа мъдрост и народно единство, благодарение на което България става икономически, политически и духовно по-силна. С гордост тогавашните вестници наричат Съединението и легендарната му военна защита - боят при Сливница, „българското чудо“… и днес над парадния вход на Народното събрание стои надписа „Съединението прави силата“, като девиз, като основополагащ принцип в работата ползу роду. Нека сведем глави и почетем не само големите българи, положили ум, воля и жертвоготовност в това свято дело, но и всички допринесли за този безпрецедентен пример за всенароден подвиг. Да бъдем техно достойни следовници в името на по-доброто бъдеще за България!“   

Поздрав към шуменци за празника отправи чрез пресслужбата си и областният управител Христо Христов:

„На този ден отдаваме почит към нашите предци, които сбъднаха идеала за обединена България, с решителност и воля отстояха правото на страната ни да върви смело по своя път на независимост. Днес, 137 години след великото дело на дейците на Съединението, ние сме призвани да бъдем достойни техни наследници. Да помним заветите им за единение и заедно да работим за бъдещето и просперитета на нашата страна. Поклон пред силата на духа на героите, радетели за свободна и независима България!“.

Кметът Любомир Христов също поздрави шуменци.

„Преди 137 години нашите предци показаха на света, че пред тях има само един път и те са готови да го извървят докрай, за да отхвърлят наложените отвън несправедливи решения и да постигнат обединението на Княжество България и Източна Румелия. Урок, който не бива да забравяме и днес, защото силата е в нашето единство, а не в разединението. Да помним, че „Съединението прави силата“ и да бъдем достойни продължители на делото на нашите предшественици“, казва кметът Христов.

От 11,00 часа възпоменателна церемония ще се състои и пред паметната плоча в местността „Марашката кория“.

Честване на големия празник организират и читалище „Съединение“ в Кочово. Тържеството ще се започне на площада на селото в 18,30 часа.

ШУМ.БГ