Над 40 служители на МВР ще бъдат наказани и уволнени за нарушения в полза на Георги Семерджиев, причинил катастрофа с две жертви на 5 юли на бул. "Черни връх" в София. Това заяви пред "Нова" главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той съобщи, че проверката на инспектората ще приключи до дни, но е запознат с голяма част от констатациите.

Срещу Георги Семерджиев, шофирал под въздействие на метаамфетамин, са повдигнати пет обвинения, като той се намира в ареста. Част от материалите по делото за катастрофата бяха отделени в отделно досъдебно производство на Софийската градска прокуратура.

Според нея в периода 2021 г. до деня на катастрофата при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага.

"Изследва се цялото престъпно минало, свързано с приложената административно-наказателна дейност спрямо Семерджиев. За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия, са извършили дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях", заяви Тодоров.
Нарушенията са по различни направления - както по административно-наказателна дейност, така и при проверките, свързани с неготовото криминално минало и престъпна дейност.

Тодоров даде пример за пропуски в административно-наказателната дейност, като в няколко случая когато е трябвало да започнат производства по чл. 343 от Наказателния кодекс за последствия след управление без шофьорска книжка, то вместо да започне производство, Семерджиев е санкциониран с акт, което е тежко нарушение.

Проверката срещу отстранената служителка на МВР Симона Радева също приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение.

"Установени са неправомерни действия от нейна страна. Помагала му е, вкл. в часовете след катастрофата му е помогнала със свои действия да се укрие", обясни комисар Тодоров. Той отказа да каже дали Радева е помогнала със стълба на Семерджиев.

Дисциплинарно производство тече и срещу приятеля на Симона Радева.

На въпрос дали пропуските на 40-те служители са инцидентни случаи, или става дума за "чадър" в системата, Тодоров коментира, че става дума за поредица от инцидентни случаи, които са довели до нагло, брутално чувство за безнаказаност у Семерджиев. "Чадър" пък нямало, тъй като основно се касаело за редови служители, и в няколко случая неупражнен контрол от ръководни служители.

Служители на Гранична полиция помагали в каналджийството

Тодоров съобщи още, че има данни служители на Гранична полиция да участват в т.нар. "каналджийство". Сигналите се отработват от дирекция "Вътрешна сигурност".

"Служители на Министерството на отбраната ще поемат охраната на южната граница, където и миграционният натиск е най-силен", каза още Тодоров. Допълнителните полицейски сили, които бяха командировани, ще бъдат изтеглени, за да участват в охраната на изборите.

"Поетапно до края на месеца ще компенсират полицейските сили. Със съответната техника- дронове, хеликоптери, има и следови кучета", каза главен комисар Тодоров.

По повод предстоящите избори на 2 октомври, Тодоров заяви, че вече има сигнали за хора, които се готвят да купуват гласове. Добави, че ведомството е равнопоставено от всички политически сили и ще бъде проверяван всеки сигнал.

Дневник