Здравният министър Асен Меджидиев съобщи пред Би Ти Ви, че учебната година ще започне без изискване за носене на маски и тестване за COVID-19.

"Ще започнат един напълно нормален, присъствен учебен процес. Това го говорим вече три пъти с министъра на образованието. Мерките остават до там да се спазва дистанция, да се проветряват помещенията и лична хигиена", добави той.

Ограничения може да има за конкретна паралелка, ако има положителен случай на заразено с коронавирус дете.

От понеделник желаещите ще могат да се ваксинират с бустерна доза с адаптирана към варианта Омикрон иРНК ваксина, съобщи Меджидиев. Той поясни, че личните лекари ще могат да ваксинират и пациенти извън листите си, както и че остава възможността за първична имунизация срещу COVID-19.

Меджидиев коментира и че системата е готова, ако има по-силна вълна през есента. Интензивните легла са запазени във варианта, който беше в най-тежкия момент на пандемията.

По повод планираното връщане на възможността за издаване на хартиена рецепта от 1 ноември, той коментира, че идеята е да може да се предписват медикаменти и на места, където няма интернет.

"Навсякъде в Европа е така, освен в Естония, където има само електронна рецепта", каза Меджидиев.

Той даде и пример с домашно посещение в населено място, където няма мрежа.

"Не може да не издам рецепта, ако няма вариант за електронна. Какво ще прави пациентът - ще отиде при личния си лекар и ще каже: д-р Меджидиев ми каза да ми изпишете този антибиотик. Това е несериозно", коментира здравният министър.

Дневник