Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да постигнем целта, заложена в регламента на ЕС за 80% запълняемост. Това заяви пред БНТ директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс", каза той

Досега пред най-студените зимни дни България е употребявала около 17-18 млн. куб. метра от Чирен. В момента техническият капацитет на хранилището преди плановете за разширяване позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4.5 млн. куб. метра на ден. Това е около 15-16% от капацитета, уточни Малинов.

Разширяването на хранилището е одобрено от Европейската комисия, която е отпуснала финансова подкрепа в размер на 78 млн. евро. В момента "Булгартрансгаз" води разговори за останалата част от фиансирането с различни институции, включително с държавни финансови фондове от САЩ, каза още директорът на дружеството

"Това ни дава силата и увереността, че работим в правиланата посока. Не на последно място, ако искаме наистина да постигнем диверсификация на източници и да дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в газовия микс на България, ни е необходимо хранилище", коментира Владимир Малинов.

Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експлоатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.

Дневник