Младежи на 17 и 20 години от Шумен са задържани за въоръжен грабеж, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Сигнал за престъплението бил приет малко след 3,00 часа на 13 септември. Съобщено било, че двама неизвестни, с маски на главите нахлули в заведение в центъра на града, насочили оръжие към служител, взели оборота и се отправили в неизвестна посока. Полицейски екипи и криминалисти пристигнали на място и започнали незабавни действия за установяване на извършителите на дръзкото посегателство. Извършен бил  обход в района, но евентуалните извършители не били установени.

Криминалистите изяснили, че нападателите са носили маски и ръкавици. Единият насочил пистолет към служител в заведението, казал му да не мърда и да предаде наличния оборот. Другият се насочил зад бар плота, взел парична сума – малко над 1000 лева, след което двамата напуснали заведението. Сигнал е подаден и в охранителната фирма, която го охранява чрез паник бутон.

Извършените множество оперативни действия дали резултат. Малко след 10,30 часа вчера, като евентуален извършител е задържан 17-годишен местен жител, а часове по-късно и 20-годишен шуменец, за когото се предполагало, че му е съучастник. Намерени били множество следи и веществени доказателства. Двамата били разпитани и задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

20-годишният шуменец не е криминално проявен, а 17-годишният е хващан с кокаин през 2021-ва. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на РП-Шумен, добавиха от полицията.

Оттам категорично отказаха да назоват кое е заведението, в което е извършен грабежа.  

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура съобщиха, че Районна прокуратура – Шумен е повдигнала обвинения на двамата за грабеж, извършен след заплаха – престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража“.

След задържането на двамата паричната сума била възстановена, добавиха от прокуратурата.

ШУМ.БГ