Баскетболният отбор на Шумен вдигна купата за първото място в турнира „Костадин Димитров“ 2022. За своето четвърто издание надпреварата събра румънски, сръбски и два български тима за момчета до 15 години в зала „Арена Шумен“.

Четирите отбора – Тунджа Ямбол (България), Плейоф Лесковац (Сърбия), Лагуна Шаркс (Румъния) и Шумен (България) изиграха оспорвани срещи. До финала на надпреварата стигнаха Шумен и Лагуна Шаркс, като домакините успяха да се наложат с 59:57. В мача за бронзовите медали сръбският тим победи Тунджа със 79:36.

Съставите на Шумен и Лагуна Шаркс предложиха на зрителите в залата, които за съжаление не бяха много, интригуващ двубой, като до последната минута победителят от мача не бе ясен. Румънският отбор поведе в началото на срещата и натрупа преднина от над 10 точки. Шумен успя да направи обрат и да поведе с 28:27 на полувремето.

След почивката двата състава се захапаха здраво на терена, като ту единият, ту другият взимаше лек аванс в резултата. Ситуацията не се промени и в последната четвърт от мача. Три минути преди края Шумен поведе с 58:55. Румънските момчета върнаха един кош от зоната на двете точки и намалиха изоставането си 58:57. Последва изпълнение на фаул за домакините и резултатът стана 59:57. В последната минута и половина и двата тима направиха грешки в подаванията си и в атаките, като шуменци играха по-добре в защита от противника и съумяха да запазят преднината си, а с това и да спечелят купата.

След финала баскетболистите от двата отбора получиха медали и купи от баскетболният деятел Димитър Димитров, който е син на патрона на надпреварата Костадин Димитров.

ШУМ.БГ