Министърът на културата проф. Велислав Минеков отличи с грамота и парична награда ефрейтор Иван Димитров за приноса му в опазването на културното ни наследство. Това се случи на официална церемония в галерия "Средец" на Министерството на културата, на която присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов,

генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов - командир на 2 механизирана бригада - Стара Загора от състава на Сухопътните войски и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Ефрейтор Димитров бе придружаван от дъщеря си Красимира.

"За мен е чест да съм тук на официалното награждаване за една достойна човешка постъпка, спасените икони остават в съкровищницата на България именно благодарение на такива достойни хора.

Нашето наследство е повод за гордост на всички българи и ние трябва да го опазим. Поздравявам ефрейтор Димитров и му благодаря за доблестната постъпка, както и на военнослужещите на границите ни, които работят усърдно за България", посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на официалната церемония.

    "Аз съм внук на достоен български офицер и искам да ви припомня думи, които е споделял моят дядо с мен. Българската армия е притежавала и притежава днес две изключително мощни оръжия - чест и достойнство.

Ефрейтор Димитров, Вие доказахте, че сте част от тези оръжия. Благодаря Ви за достойната постъпка! Вие опазихте част от нашето културно-историческо наследство и заслужавате тази награда", сподели министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Ефрейтор Димитров благодари за оказаната чест и посочи, че възприема наградата не като лична, а като награда за всички военнослужещи в България. "Ние всеки ден се подготвяме за тежки изпитания, защото това е нашата мисия.

За нас е важно опитът и това, което правим, да го предадем на идните поколения. Да живее България!", сподели в краткото си емоционално слово ефр. Димитров.

    Ефрейтор Иван Димитров, военнослужещ във военно формирование 52740 - Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, намира в началото на м. септември тази година платнен чувал с икони при охраната на българо-турската граница. От 2-ра Тунджанска механизирана бригада съобщиха, че ефрейтор Димитров се е разхождал на около 200 м северозападно от комплекс "Божура", в близост до град Средец и е забелязал чувала вдясно от пътя. Оказва се, че вътре е имало 5 православни икони.

Ефрейтор Димитров забелязал, че иконите са стари, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, разчитат се и години - 1888 г. и 1892 г. Ефрейтор Димитров веднага е разбрал, че става дума за недвижими културни ценности и е докладвал за намерената находка на прекия си началник. Двамата заедно са предали в РПУ "Средец" чувала с иконите.

След приключването на необходимите процедури се планира иконите да бъдат изложени в галерията в Бургас, където има голяма колекция от странджанска иконопис.

Дир.бг