По време на провеждащата се специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления против избирателните права на гражданите към днешна дата, само два дни от старта й на 23 септември, са проверени 690 лица, 612 автомобила, съставени за нарушения са 51 акта и 161 са глобите с фиш.

Това съобщиха днес от пресцентъра на ОДМВР в Шумен.

Полицията работи с активния криминален контингент на територията на четирите полицейски управления с цел недопускане предлагане и даване на имотна облага на лица, които да гласуват за определен кандидат или политическа партия. Във връзка с това ръководството на ОДМВР- Шумен е посетило общините Каолиново и Никола Козлево, обходени са малките населени места в двете общини, част от Нови пазар и са дадени методически указания на екипите, които са на терен.

Засилен е контролът във всички зони в областта, изведени като рискови. Участват служители на охранителна, криминална, икономическа, териториална, пътна полиция, жандармерия.

В късните часове, при обход в село Тодор Икономово е засечен местен жител, превозващ с каруца незаконно добити дърва за огрев. Директорът и зам.-директорът на областната дирекция сапосетили ромската махала в село Тъкач след получен сигнал, че местен жител буйства и чупи имущество в една от къщите. При извършената на място проверка от пристигналите два полицейски екипа е изяснено, че мъж след солидна почерпка с алкохол унищожил домашно имущество, счупил остъкление на коридор в къщата. Проведени са превантивни беседи с жители на махалата.

Полицейската операция на територията на областната дирекция продължава. От ОДМВР-Шумен припомнят, че сигнали за нарушаване на изборното законодателство могат да се подават както на телефон 112, така и в районните управления.

ШУМ.БГ