Около 30 служители на РЗИ - Шумен излязоха в обедната си почивка днес на протест пред сградата на инспекцията. Исканията им са за повишаване на месечните им трудови възнаграждения, които не са актуализирани от години.

„Проявихме търпение и толерантност. След 2 години пандемия надявахме се, че нашият труд в името на общественото здраве ще бъде оценен. За съжаление това не се случи и до този момент ние сме една от малкото структури към Министерството на здравеопазването, които не са получили увеличение на основните трудови възнаграждения“, каза Албена Патлеева, гл. инспектор в РЗИ и председател на синдиката на служителите към МФ при КТ „Подкрепа“.

Тя обясни, че средната брутна работна заплата в РЗИ е около 1 050 лв.

„За нас това е единствен източник на доходи. Ние не може да се каже, че искаме увеличение. Ние просто искаме компенсации за това, че икономическите условия са трудни, има галопираща инфлация и се страхуваме как ще посрещнем идващите месеци и зима. Чувстваме се забравени“, каза Патлеева.

Според нея ниските заплати са причината за голямото текучество на кадри в РЗИ - Шумен. В Инспекцията в момента работят 65 души, като има 6 незаети щата. „С тези ниски заплати ние не сме способни да привлечем хора, камо ли пък млади хора, които няма да са в състояние да покриват минимален жизнен стандарт“, каза още Албена Патлеева.

Протест на служители на РЗИ се провежда днес в цялата страна.

ШУМ.БГ