Стефан Живков е инженер по образование, но вече 25 години е кмет на шуменското село Царев брод и на практикатова е неговата професия вече четвърт век. Когато го питатe с какво се занимава, шеговито отговаря, че се занимава с всичко, което се случва на човек от раждането до смъртта. В шегата му обаче има голяма доза истина, и явно Стефан Живков добре се справя с житейските проблеми на своите съселяни, защото те го преизбират на поста вече 7 пъти.

Сега за първи път популярният царевбродски кмет се включва в депутатската листа на своята партия – БСП. „Кандидатирах се с надеждата, че тези, които ме познават, ще излязат да ме подкрепят като личност. В противен случай, негласуването ще върне стария модел на управление, срещу който бяха протестите през 2020 г.“, казва Стефан Живков.

Гордостта на кмета - училището

Царев брод е едно от най-хубавите и предпочитани шуменски села. Показател за развитето на селото са цените на имотите – въпреки че са скъпи, тук от години няма свободна нито една къща. Всеки имот, който се появи на пазара, се купува в рамките на седмица, обясняват местните брокери.

Близо до областния център, с добре развита образователна и социална инфраструктура, Царев брод привлича и младихора, които през последните години се заселиха тук. В селото съжителстват в мир и разбирателство няколко етноса и религии. В Царев брод има дори лекар и селска аптека, с каквито не могат да се похвалят другите шуменски села.

Когато попитате кмета с какво най-много се гордее, той изобщо не се замисля и не посочва нито едно от изброените неща. „За моите 25 кметски години най-много се гордея със запазването на училището“, казва без колебание СтефанЖивков. Той, като председател на настоятелството, заедно с директора на училището Тихомир Трифонов успяха да превърнат селското школо в просветен еталон не само за региона, но и в национален мащаб. „Двамата работехме непрекъснато за обхващане на децата и за привличане на деца от съседни населени места, за да не загубим нито един ученик“, казва Стефан Живков.

Друга гордост на кмета е изграждането на домашния социален патронаж за обслужване на хората в селата. Това е негов личен проект, който той реализира още през 2009 г. и в момента чрез патронажа се обслужват 15 населени места

Проект на Стефан Живков е и програмата за домашен помощник и личен асистент, която също изпревари значително областния център – проектът на царевбродския кмет беше реализиран  още през 2011 г. и чрез него се обгрижваха всички села в общината.

Освен председател на училищното настоятелство, Стефан Живков е начело на читалищното настоятелство и на футболния отбор. Поради липса на други мащабни обществени дейности, които да му възложат, съселяните му просто го преизбират на кметския пост вече 7 пъти. Сега са готови да му възложат и нови задачи, защото знаят, че като кмет на малко населено място, той най-добре познава проблемите на хората от селата.

Какво очакват хората от селата

„Един от най-големите проблеми в селата е проблемът с инфраструктурата, но не само пътищата, а и тази на ВиК. Водопроводите в селата масово са остарели, правени са през 50-те и 60-те години, и старите тръби непрекъснато са в аварии, които оставят хората без вода. Крайно време е държавата да обърне поглед и към селата, още повече, че там се заселват все повече млади семейства“, коментира СтефанЖивков.

Друг голям проблем според него е липсата на финансови средства за малките населени места. „Селата са оставени на финансиране от общинския бюджет, няма държавна политика за тях и на практика те са зависими от милостта на общинския кмет. Ако общинският кмет благоволи да направи нещо за селата, може и да се случи нещо там, иначе селото 4 години е обречено на застой до следващия мандат“, недоволства кметът на Царев брод.

Стефан Живков е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства и казва, че финансирането е проблем за почти всички български села. „Затова нашето сдружение иска да се създаде специален фонд за селата към регионалното министерство, където селските кметове сами да могат да кандидатстват. Сега те трябва да кандидатстват пак през общинския кмет“, обяснява Стефан Живков.

В по-отдалечените села има сериозни проблеми с безработицата, а в последните месеци се забелязва и още един остър проблем – транспортът. След поскъпването нагоривата фирмите – превозвачи спряха много автобуси и оставиха селата без транспортни връзки, алармира кметътна Царев брод. Голям проблем за хората са и поскъпналите билети: „Билетът от Царев брод до Шумен е 4 лв., отиване и връщане – 8 лв. Още 3 лв. трябва да се дадат за градски транспорт в Шумен. И ето че за един селски пенсионер едно ходене до доктора вече струва 11 лв. само за път, лекарствата отделно“, дава пример кметът.

Личните приоритети на Стефан Живков

Ако бъде избран за депутат, кметът на Царев брод ще продължава на първо място да се бори за селата. „Личният ми приоритет е да се ускори децентрализацията, за която говорим повече от 20 години, но реално и нищо не се случва. Така повече средства ще остават в общините и ще серазпределят за малките населени места“, казва Стефан Живков

Той апелира и за повече подкрепа за дребните земеделци. „Особено трябва да се засилят мерките за животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството“, категоричен е кметът на Царев брод. Друг негов приоритет е масовият спорт, особено спортът за деца. Трябва да измъкнем децата от екраните и да ги върнем на игрищата, защото децата вече имат масово проблеми с теглото и обездвижването, притеснява се Стефан Живков

В края на предизборната кампания той е обиколил вече цялата Шуменска област за срещи с местните хора. „Навсякъде хората казват, че искат работещо правителство, защото в тази настъпваща зима, без редовно правителство и действащ парламент, няма да има приет бюджет и не се знаекакви разходи ще може да прави служебното правителство. Много от мерките може да бъдат спрени, защото не са гласувани от Народното събрание и тази неизвестност плаши хората. Затова хората очакват БСП да участва в следващото правителство като гарант за социална политика и защита на най-уязвимите“, обобщава кампанията Стефан Живков.

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление!