18-годишният Жечко Кюркчиев, който в сряда причини тежката катастрофа до Практикер в Шумен, не е употребил наркотици. Днес излезе кръвната му проба от ВМА-Варна, която категорично отхвърля първоначалното заключение на базата на полицейски дръг тест.

Този факт стана причина днес Шуменският окръжен съд да не се съобрази с искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а да постанови по-леката - „домашен арест“.

По време на заседанието стана ясно, че Кюркчиев е навлязъл с Волвото си в кръговото кръстовище с превишена скорост, а именно - 93,8 км/ч, при разрешени 50. Адвокатите му представиха доказателства, че в деня на инцидента младежът е бил на зъболекар за поставяне на зъбен имплант и там му е поставена упойка. С това те обясниха грешното отчитане на дръг теста.

Пред съда Кюркчиев не говори за инцидента. Каза единствено, че желае по-леката мярка домашен арест.

Съгласно първоначалното обвинение, повдигнато от прокуратурата, ако бъде признат за виновен, младежът може да получи наказание затвор от 5 до 15 години.  Възможно е обаче обвинението да бъде преквалифицирано и съответно той да бъде съден по по-лек член от наказателния кодекс.

До започването на делото по същество Жечко Кюркчиев ще бъде в дома на родителите си в Шумен, като няма да има право да го напуска. Ще бъде контролиран с електронно проследяващо устройство - гривна.

ШУМ.БГ