Кметът на община Шумен Любомир Христов и посланикът на Ирландия в Република България Н. Пр. Мартина Фийни проведоха официална среща днес в общинската администрация, на която присъстваха и зам.-кметовете. Това е първо посещение на ирландския дипломат в Шумен. По време на разговорите са обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сфери на обществения живот, съобщиха от общинския пресцентър.

Кметът Любомир Христов е запознал високия гост с богатото културно-историческо минало на града, сегашните приоритетите на общинското ръководство за ускоряване на икономическото развитие на района, привличането на нови инвеститори. Той е поканил посланик Фийни да посети Индустриалния парк - един от най-модерните в страната.

Н. Пр. Мартина Фийни е споделила, че предварително се е запознала с историята на града и е проявила интерес към съвременния Шумен с оглед на възможностите за създаване на двустранни икономически връзки. Според нея Шумен има потенциал и би предизвикал интереса на ирландските инвеститори, за които е важна обаче и добрата транспортна инфраструктура. „Нашият ирландски опит показа, че модерната транспортна мрежа, изградена преди повече от 20 години, даде силен тласък за развитието на икономиката в цялата страна“, е споделила още Фийни.

Кметът Любомир Христов е подчертал за изграждането на магистрала „Хемус“, която е от стратегическо значение за Шумен и североизточната част на страната и въпреки забавянето на строителството й, за което е изразил съжаление, е заявил с надежда, че до няколко години магистралата ще е готова.

Двамата са изразили готовност да продължат контактите, а в края на срещата Любомир Христов е връчил на Н. Пр. Мартина Фийни сувенир с изображение на Мадарския конник – глобалният символ на България.

По-рано посланик Мартина Фийни откри фотодокументалната изложба „Оценката на Шоу“, която ще гостува в Шумен до 23 декември. Експозицията се състои от 13 пана, които представят живота и творческата дейност на известния ирландски драматург и писател Джордж Бърнард Шоу. Те са подредени в каталожната зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, а организатор на изложбата е Посолството на Република Ирландия в България.

ШУМ.БГ