"Шведските демократи" са против приемането на България в Шенген". Това се казва в писмен отговор до "Хоризонт" от шведския евродепутат Чарли Веймерш от групата на европейските консерватори и реформисти.

Веймерш е от втората по представителност партия в шведския парламент, която подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея. Подкрепата на шведските демократи, към които принадлежи Веймерш, е от решаващо значение за управлението на кралството.

В отговора до БНР той заявява още: "Според националния оперативен отдел на шведската полиция, чуждестранни банди обират възрастни хора, влизат с взлом по домовете, занимават се с трафик на хора, крадат гориво, фермерско оборудване и двигатели на лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези обири са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни, в т.ч. България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем".

Веймерш пояснява, че, исторически погледнато, Швеция не е била никога привърженик на тяхното присъединяване към пространството за свободно движение, но просто бившата премиерка Магдалена Андершон не е изразявала официално позиция в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатът допълва, че новото правителство е това, което трябва да отговори с какво това разширяване е в полза на Швеция./Дир.бг