52-годишен шуменец получил акт за отказ да бъде тестван за алкохол. Малко по-късно в болницата да даде кръв вместо него се явил брат му. За опита за измама съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията.

Около 6,20 часа в неделната сутрин екип на охранителна полиция се движил по ул. “Съединение“ в Шумен. Малко преди кръстовището до „Сити център“ униформените забелязали че към тях се спуска автомобил Фолксваген Кади. След като ги забелязал водачът спрял и пуснал аварийни светлини.

Полицаите също спрели и решили да го проверят. Докато отиват към колата обаче забелязали, че вътре водачът и пътничка в автомобила правят опит да се сменят на шофьорската седалка. Униформените им дали да се разбере, че опитът им да хитруват на дребно няма да мине. 52-годишния мъж отказал да бъде тестван за шофиране след употреба на алкохол и му съставили акт за установено административно нарушение за това – 2000 лв. глоба и 2 години без книжка.

Малко по-късно друг полицейски екип бил в сградата на МБАЛ-Шумен. На място дошъл мъж, който казал, че иска да даде кръвна проба. Полицаите повикали екипа, който актувал нарушителя. Пристигналите полицаи веднага забелязали, че това не е същият, когото проверили малко преди това. Изяснено било, че кръв вместо 52-годишният дал неговият 50-годишен брат. По-големият бил дал на по-младия неговата лична карта, якето и шапката си.

Случаят е докладван на дежурен прокурор в РП-Шумен. За извършено престъпление по чл. 270 ал. 1 от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство. Мъжът може да бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години или глоба от 500 до 2 000 лева.

ШУМ.БГ