Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на Powers Summit - иновативната платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.        

Започнахме с малки цели, които си поставихме, но не мога да реформирам здравеопазването, допълни той и посочи, че е започнал проектът за детска болница, учредено е мястото за нея, готова е разработката на анализа и всички педиатри са обединени за тази кауза. Друга инициатива, която е започнала, е осигуряване на държавно финансиране на областните болници, тъй като те са стълбът на здравеопазването ни, каза още той.

Министър Меджидиев посочи още, че заедно с Министерството на образованието и науката работят по възможността за разкриване на филиали за обучение на медицински сестри във всички медицински университети.

Вратата на кабинета ми е отворена пети месец, но трябва да загърбим политическите пристрастия, каза още министър Меджидиев. Не се чувствам политик, 30 години съм лекар и ще продължа да бъда такъв, добави той.

Средствата в здравеопазването трябва да са насочени за устойчивост на системата, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Д-р Маджаров обяви пред присъстващите на форума, че екип от експерти е разработил проект на модел за остойностяване на лекарския труд, който предстои да бъде защитен пред министерствата на здравеопазването и на финансите и подчерта, че продължаващото обучение на медиците трябва да бъде задължително.

Проблемите бяха неглижирани и вече станаха кризи, а основен проблем е финансирането на системата, каза Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите й няма как бюджетът за здравеопазване да е един и същ и системата да остане стабилна и спокойна, при положение, че инфлацията се повишава.

На форума „Власт, чувай!“ присъстват народни представители, министри, дипломати и др.

БТА