В Шуменска област през 2022-ра година са одобрени за финансиране по програмите на Европейския съюз 114 проекта на обща стойност 15,8 млн. лв.

Това стана ясно днес на последната за годината пресконференция на Областния информационен център /ОИЦ/.

Най-много са стартиралите проекти на територията на община Шумен – 49. Следват Нови пазар с 16, Велики Преслав с 12 и Каолиново с 10. Нито лев европейско финансиране не са договорили в Никола Козлево.

По-голямата част от проектите са с частен бенецифиент. Например в община Шумен само 5 от 49-те проекта са на общинската администрация. От тях най-големият е на стойност 2,323 млн. лв. и е за  подобряване на енергийната ефективност на 9 основно училище "Панайот Волов" и на ОУ "Панайот Волов" в село Мадара”.

Повечето одобрени през годината проекти в Шуменско са по оперативните програми от стария програмен период. По новите програми „Развитие на човешките ресурси“  и по „Храни и основно материално подпомагане“ са спечелени съответно 3 и 7 проекта на обща стойност малко над 4 млн. лв.

В Областния информационен център през 2022-ра са провели 542 разяснителни срещи и беседи на място. Експертите очакват през новата година засилен интерес на гражданите към новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, която ще се финансира с 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

ШУМ.БГ