Какво може да се направи за запазване на въглищните централи, обсъдиха депутатите в пленарната зала. Три партии поискаха промени в Плана за възстановяване и устойчивост - от предоговаряне, през дерогация до написването на изцяло нов документ. Повод стана проекторешение, внесено от "Възраждане", за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост.

До гласуване на проекторешението не се стигна заради изчерпване на времето на днешното пленарно заседание, предаде БТА.

Предвид променените обстоятелства след началото на войната в Украйна, от "Възраждане" поискаха предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта за декарбонизация в енергийния сектор и либерализацията на пазара на електрическа енергия на дребно.

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От "Продължаваме Промяната" предложиха България, заедно с Румъния и Гърция, да издейства дерогация на ангажиментите за намаляване на емисиите на въглищните централи, както и да се приеме нова енергийна стратегия на страната.

Според становището на Министерството на финансите, всяко изменение в ПВУ би довело до забавяне в изпълнението на ключовите етапи и цели по публичните инвестиции и реформи, което неминуемо би рефлектирало върху договорения график за получаване на средства към България. В становището на вицепремиера по управление на европейските средства се посочва, че отказването от ангажименти, поети от редовното правителство, и инициирането на промени в политиките значително надхвърля правомощията на служебния кабинет.

Бившият заместник енергиен министър при ГЕРБ Жечо Станков коментира, че по време на преговорите по Плана в частта енергетика, водени лично от него, ангажимент за затваряне на централите не е поет. Той посочи, че в Плана за възстановяване, одобрен по време на предишното правителство на четворната коалиция, е приет ясен ангажимент, че всяка година ще трябва да се намаляват по 10% емисиите от въглищните централи. "Предоговарянето на тези цели е необходимо, защото вие сте ги приели, обърна се той към Асен Василев. Вие поехте ангажимента за затварянето", допълни той.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че национално отговорното поведение е предвид променените обстоятелства този план да бъде предоговорен, защото в момента ситуацията в света е съвсем различна.

"Няма ангажимент за затваряне на мощности, има ангажимент за намаляване на въглеродните емисии", реагира бившият вицепремиер и финансов министър и настоящ депутат от "Продължаваме Промяната" Асен Василев. Той посочи, че централите имат вариант как да ползват смесено гориво. По думите му има варианти комплексът "Марица Изток" да запази пълното си натоварване през зимните месеци. "Това, което е записано в Плана към момента, не води до затваряне на централите", твърди Василев. "Второ - в момента, в който стана ясно, че войната в Украйна води до практическа невъзможност да се използват газови централи, защото те са прекалено скъпи, това дава възможност в момента на България заедно с Гърция и Румъния да договорим да се отложи този ангажимент за намаляване на емисиите, защото централите в момента работят предимно за износ", добави той.

Василев коментира, че Народното събрание трябва да приеме нова енергийна стратегия, в която годината 2038 г. да бъде преразгледана. Според него, ако ГЕРБ не бяха записали в енергийната стратегия 2038 г. като крайна година, в която комплексът работи, и не се бяха съгласили на 55 процента намаление на въглеродни емисии, нямаше да е нужно да се изпълняват такива цели.

Дир.бг