Считам, че от вчера можем да говорим за пълна диверсификация на България не само по отношение на източниците на природен газ, но и по отношение на маршрутите. Това заяви в "Още от деня" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по повод сключеното споразумение с Турция за достъп до газопреносната мрежа на страната.

Споразумението между българския доставчик на газ "Булгаргаз" и турския "Боташ" е в сила от 1 януари, като първите количества се очакват още този месец. Големият капацитет, резервиран на терминалите обаче, е от началото на 2024 г. Споразумението дава възможност да бъдат разтоварени до 14 конвенционални карго кораба или милиард и половина куб. метра газ.

Газопреносната система на "Булгартрансгаз" е готова да осигури доставките на газ не само през 2023 г. но и за години напред, заяви директорът на компанията.

"Булгартрансгаз" е акционер и работи усилено няколко години в реализацията на терминала в Александруполис, където България има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м газ. Имаме дългосрочен договор с Азербайджан, който дава още 1 милиард и това, което е постигнато вчера - милирад и половина - дава сигурност, че България може икономически да се развива с източници, различни от руския природен газ".

Тепърва следват да бъдат договорени цените на синьото гориво за дългосрочен период, каза още Владимир Малинов.

Меморандумът за резервиране на капацитет в Чирен от Гърция е в изпълнение на регламент на ЕС, уточни директорът на "Булгартрансгаз". "Този меморандум просто установява фактически отношения, които ние вече имаме, тъй като и в момента доста гръцки компании са ползватели на услугата в Чирен и проявяват дългосрочен интерес за резервиране на капацитет и занапред".

Към днешна дата газохранилището в Чирен е пълно на 82%, тъй като потреблението не е било голямо заради топлото време. Разширяването на Чирен е и единственият газов проект, подкрепен от Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, заяви Владимир Малинов.

"В последните дни на 2022 г. излязохме с решение за определяне на изпълнителите. Целта ни е в рамките на м. януари да сключим договорите за изпълнение на съответните строителни работи и доставки на оборудване.

Одобрените изпълнители са консорциуми от компании с опит - както от България и Европа. Има и подизпълнители от САЩ", посочи той.

Дир.бг