Полицаят, хванат вчера да превозва мигранти на АМ Тракия, е имал двама помагачи. Те са арестувани късно снощи, съобщиха за bTV от прокуратурата в Пловдив.

Вчера 23-годишен служител на МВР беше заловен да шофира микробус с 31 нелегални мигранти край Пловдив. В опит да осуети проверката, той е представил служебна карта. Той е задържан от полицията е му е повдигнато обвинение. Предвижда се наказание до 6 години затвор и глоба до 20 000 лв.

"Установихме, че с този бус е имало два автомобила. Установени са лицата и също са задържани. Предстои да бъдат разпитани. Извънпроцесуално са дали обяснения, че познават полицая и са били пилотни коли на този бус. Единият автомобил се е движел преди буса, а другият - след него. Комуникирали са чрез приложение по телефоните с идеята, ако бъдат спрени от полицай или видят опасност, да сигнализират буса. Твърдят, че са имали един единствен случай, при който са искали отново да превозват бежанци, но не се е стигнало до това", каза Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Двамата помагачи не са служителите на реда. Те са около 20-годишни, също са от Перник и са приятели на полицая. Единият е барман, а другият е сервитьор, уточниха от прокуратурата.

При задържането си полицаят е признал, че и друг път е превозвал мигранти. Пред своите колеги той е казал, че го е направил, защото е имал кредит и са му трябвали пари.

Пред Нова телевизия Чавдар Грошев обясни, че мигрантите пък са обяснили, че са платили в Турция.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща - границата със Сърбия.

"По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Той направи пълни самопризнания, говори, с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница", заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

Дир.бг