Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев връчи наградата “Полицай на годината” на Стефан Шербетoв и Ивелин Ангелов за разбиване на група за данъчни престъпления и пране на пари на територията в Пазарджик между 2017 година и 2022 година. Действията са водени на над 20 адреса, откъдето са иззети веществени доказателства. Разпитани са над 50 лица, включително и пред съдия. Срещу трима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Установено е, че се касае за изграден механизъм за реализиране на данъчна и осигурителна измама, осъществявана в периода 2017 г. – 2022 г. За времето на действие на схемата всяка година на бюджета са нанасяни щети между милион и половина  и 12 милиона лева. 

Техен подгласник е Венцислав Стоянов от СДВР. Той е работил по разкриване на две убийства в столицата. Единият случай е от 22 октомври, когато мъж обяснява, че е намерил майка си, починала в жилището си в София. Извършителят е установен и задържан. Стоянов е работил и по разкриването на убийството на обявена за издирване жена, чието тяло бе открито в края на май, както и за разкриването на убийството на бизнесмен през месец март.

Най-голямата колективна награда бе присъдена за разбиването за канал за наркотици, при който е заловена дрога за около 300 000 евро. Престъпната група работила основно от Сърбия. При операцията са намерени и иззети около 110 кг марихуана и 11 кг кокаин за 300 000 евро. 

Техен подгласник са работещи в сектора за борба с контрабандата в гранична полиция за разбит канал на цигари без бандерол. 

Гражданската награда за принос отива при лекарите, оказали първа помощ на пострадалите сръбски деца при катастрофата на магистрала “Тракия” през август. Отличие бе дадено и на Милко Михалков и Веселин Георгиев - парапланеристите, участвали в издирването на Сашко в района на Перник.

Много често хората не си дават сметка, че докато другите служители в администрацията работят, полицаите служат, без да изтъкват трудностите и проблемите, пред които се правят, каза вътрешният министър по време на церемонията. Минахме през една тежка година, удовлетворен съм от професионализма на служителите МВР, посочи Демерджиев.

Малцина служители показват недостойни прояви. Мнозинството показват как трябва да се служи на родината, допълни вътрешният министър и посочи, че МВР намира смелост да изобличава нарушителите вътре в системата.

БТА