Община Каспичан иска да стопанисва и управлява намиращия се на нейна територия НИАР „Плиска“. В момента историко-археологическият резерват е част от Регионалния музей в Шумен.  

За искането днес пресконференция дадоха кметът на Каспичан Милена Недева, председателят на Общинския съвет Десислава Вълчева, кметът на Плиска Тонка Начева и общински съветници.

Ръководителите на община Каспичан смятат, че те ще се грижат по-добре за НИАР-а и ще успеят да привлекат повече инвестиции по еврофондовете. Изпратили са искането си до Министерството на културата през 2021-ва, но са получили отрицателно становище. От него е станало ясно, че музеят не иска да се раздели с резервата. През 2022-ра година общината в Каспичан отново изразява желанието си да стопаниса НИАР "Плиска", но получава писмо от Министерството на културата, в което се посочва, че възражение срещу искането на община Каспичан е изпратила и община Шумен.

„Смятам, че имаме моралното право да стопанисваме резервата и няма да се откажем да се борим за него“, каза кметът на Каспичан Милена Недева. Тя обясни, че ръководената от нея община ежегодно инвестира средства в поддръжката на инфраструктурата край НИАР-а, в пътищата, сметоизвозването, озеленяването. Организира в резервата от 12 години „Дни на предците“, както и съвместно с църквата масово кръщение на деца.  

Каспичанци смятат също, че с прехвърлянето на резервата на общината им ще бъде изпълнена и буквата на културно-историческото наследство, според който археологическите резервати, ако имат собствен музей, трябва да се стопанисват и управляват от съответната община.  

След днешната пресконференция делегацията от Каспичан ще се срещне с областния управител Христо Христов, за да му връчи исканията си, както и приетата на последното заседание на Общинския съвет нарочна декларация. Ще търсят и среща с министъра на културата.

ШУМ.БГ