Талантливата шуменка Александрина Михайлова /сопран/ ще гостува на Симфониета и на публиката в родния си град. Заедно с тенора Рейналдо Дроз ще изпълнят арии и дуети от опери на Г. Доницети и Дж. Верди. В концерта ще участва и смесен хор „проф. Венета Вичева“ с диригент Христо Атанасов. Под диригентството на маестра Калина Василева ще прозвучат части от „Реквием“ на В. А. Моцарт и „Stabat Mater“ на Дж. Росини.

Великденският концерт ще се състои на 11 април, вторник от 19:05 ч. в Концертната зала „проф. Венета Вичева“.

Александрина Михайлова е родена в Шумен. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ в класа на Здравка Христова, дългогодишна хористка в детски хор „Бодра песен“ - Шумен. Има множество участия в концерти със Симфониета Шумен. Седем години по-късно започва да се занимава с оперно пеене при Недка Телбизова. Участва в концерти и печели редица конкурси, сред които: специална награда на VIVAVOCE 2015 г. на името на Гена Димитрова в София; първо място на международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе през 2014 г.

През 2016 г. и 2017 г. участва в майсторски клас на Райна Кабаиванска, получава стипендия от оперната прима за обучение в нейния майсторски клас в Модена, където учи и в музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. През май 2021 г. се явява на международния оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити“ в Милано, където печели три награди - Първо място, награда за най-млад талант и наградата „Vota la voce“ за концерт в Севиля. На 12 октомври същата година участва в тържествения концерт за Лучано Павароти в Театро Комунале „Павароти-Френи“ в Модена.

На прослушване за новия клас 2021/23 на Accademia della Scala Александрина се нарежда между десетимата участника, които имат възможността да се обучават от личности като Лучана Д`Интино, Пиетно Спаньоли, Грегори Кунде, Винченцо Скалера и други. Големият и дебют идвапрез 2021 г. на сцената на Националната опера и балет в София в оп. „Турандот“ от Дж. Пучини, изпълнявайки ролята на Лиу.

Рейналдо Дроз е роден в Барселона. Завършва консерваторията "Симон Боливар",
през 2017 г. дебютира в ролята на Неморино в оп. „Любовен еликсир“ от Г. Доницети. През същата година участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от фондация „Райна Кабаиванска“ за продължаване на обучението си с голямата българска оперна певица в Музикалния институт „Веки-Тонели ” в Модена, Италия.

По време на обучението си дебютира в големи роли като: херцога на Мантова от оп. „Риголето“ на Дж. Верди в „Teatro Municipal de Caracas” във Венецуела; Даниеле в оп. „Бетли“ от Г. Доницети в Швейцария; 9-та симфония на Бетовен в Колумбия; отдавна изгубеният Реквием от Руджеро Леонкавало в Модена; във възпоменателен концерт в памет на Лучано Павароти; Ернесто от оп. „Дон Паскуале“ от Г. Доницети в Софийската национална опера и балет.

През 2021 г. печели първа награда в четвъртото издание на международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” в Плевен, а през 2022 г. първо място в конкурса „Анита Черкети” в Монтекозаро, Италия.

ШУМ.БГ