Освен в индустрии, в които те са задължителни за защита и обезвреждане, оръжията могат да бъдат използвани професионално и за спортна стрелба или непрофесионално за лов, упражнения за точност или самозащита. 

Ако нямате нужда от сериозни бойни снаражения, а искате просто да подобрите мерника си, може да изберете въздушни пушки и пистолети, защото при тях не се изисква специално разрешително. Въпреки това, при такива със сила над 24 джаула, имате 14-дневен срок да впишете новата си придобивка в службата по Контрол на общоопасните средства. При закупуване, задължително запазете сертификата на въздушното оръжие, което би послужило при проверка от органите на реда или евентуална продажба.

За какво служат въздушните пушки?

Въздушните пушки са неогнестрелни пневматични оръжия, които се разграничават по своите характеристики като дори има модели и за под 100 лева, подходящи за първоначални упражнения за подобряване на точността и стрелба по мишени на къси разстояния. Достъпни са и висококачествени екземпляри за професионална употреба с много по-сложен механизъм и по-голям запас. За максимално правилна преценка е важна целта на употреба да е добре обозначена.

По-комплексните модели са предназначени за ловджии, спортисти и ентусиасти, които са готови да отделят време, за да усвоят правилната техника за стрелба. Въздушни пушки, които са на по-достъпни цени, са подходящи за самозащита или забавление.

Най-подходящи въздушни пушки според характеристиките им

Те се наричат така, защото са неогнестрелни и вместо патрони, изстрелват малки, твърди предмети, наречени сачми. Те са в различна форма, според калибъра на оръжието и мишената, за която са предвидени. 

Въпреки че не са мощни, колкото огнестрелните, въздушните пушки са достатъчно силни да поразят животно или да наранят човек сериозно. Затова е препоръчително да не се насочват срещу хора и изборът да бъде внимателно преценен според нуждите на бъдещия собственик. 

Турски производители като Hatsan, Zoraki и други са водещи в индустрията, защото залагат на здрави, устойчиви части и високотехнологични механизми. По-скъпите модели имат значително подобрени параметри като:

  1. По-голям калибър – това се нарича вътрешното разстояние от край до край (диаметър) на цевта. Той е популярен параметър на оръжията, но не носи конкретни технически подобрения по оръжието. Не зависи от дължината на цевта, но калибърът определя боеприпаса, който може да бъде използван.
  2. Тегло на оръжието – то е от основно значение, особено при по-продължителна употреба или придвижване на големи разстояния, носейки пушката на рамо. Теглото трябва да е съобразено с възможностите на ползвателя, както и неговото ниво на подготовка.
  3. Капацитет на пълнителя – докато по-евтините варианти са с чупеща се цев, с капацитет по 1 сачма, по-високотехнологичните опции разполагат с пълнители, което ги прави по-професионални и бързи за динамична употреба.
  4. Принцип на действие – най-разпространен е механизмът на изстрелване чрез пружина. При стрелба тя действа като бутало и освобождава енергията в цилиндър, който сгъстява въздуха и изстрелва сачмата. Други опции са със резервоар за сгъстен въздух, който изпуска газа директно към цевта.
  5. Мощност на изстрелване – освен пружинно-буталните и тези, използващи технологията на компресиран газ, са налични и още по-мощни модели като пневматични въздушни пушки тип PCP (Pre-charged Pneumatics). Те се характеризират с изключителна точност и скорост на високи разстояния, а силата на изстрела на сачмата се постига чрез специални бутилки за сгъстен въздух. 
  6. Приклад – налични са екземпляри с дървен или синтетичен, като правилния избор за потребителя е според предпочитанията му. Качествения приклад е с изваяни форми и трябва да оставя усещане за стабилност в дланта, породено от удобния захват.

Въздушните пушки притежават множество качества. Освен че повечето модели не изискват сертификат, достъпността им откъм цена също е фактор, който привлича много купувачи. Могат да се използват за упражнения и подготовка, а не само професионално, и може да избирате сред огромен брой различни видове.

 

Съдържание на zarimex.eu