Проф. д.и.н. Георги Колев е кандидат на ГЕРБ – Шумен от гражданската квота. Роден е през 1958 г. в Шумен. Завършил е ГЦОЛИФК – гр. Москва, Русия, специалност „Педагогика“ – учител, треньор. Защитава докторска степен в същия университет. Притежава следдипломна квалификация „Социален и банков мениджмънт“ от Университет за национално и световно стопанство – гр. София. Бакалавър по „Мениджмънт“ в Московска академия по икономика и статистика. Магистър по „Финанси“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Магистър по „Национална сигурност“ във Военна академия „Георги С. Раковски“. С присъдени академични длъжности както следва: доцент по „Социална педагогика“ от ШУ „Епископ Константин Преславски“, доктор на историческите науки от МОСГУ – гр. Москва, Русия, професор „Социална педагогика“ – ШУ „Еп. К. Преславски“.

От 1997 г. е заемал длъжностите ръководител на катедра, заместник-декан и декан на Педагогическия факултет. Заместник-ректор по стопанската и инвестиционна дейност и кариерно развитие на академичния състав е в периода 2011-2015 година. От 2015 г. е ректор на ШУ „Еп. К. Преславски“. От 2011 г. до момента е председател на Стопански съвет на Шуменски университет.

Председател на Общински съвет Шумен в мандат 2011-2015 г. Народен представител в 41-то Народно събрание. Експерт в Комисията за наука и образование в 39-то и 40-то НС.

Имате солидна автобиография, от която се виждат квалификациите, които притежавате,  академичното развитие и опитът Ви в политиката. Може би няма човек в града, който да не Ви познава, но какво не е известно на хората за Георги Колев?

-    Да, моите интереси винаги са били свързани със социалната политика и нейните проявления в педагогиката, методите на социалната работа и управление, но успоредно с това съм развил и познанията си в сферата на мениджмънта, финансите и банковото дело, тъй като считам, че човек трябва да има едно ниво на по-широки компетенции, особено ако ще заема управленски позиции.

Това, което може би много малко хора знаят е, че на 19 години станах най-младият в България Майстор на спорта по фехтовка. Тук се изискват освен физически и тактически умения, стратегическа преценка на противника и контрол върху цялото тяло и емоциите. Неща, които съм взел от спорта и ги прилагам в ежедневието си. Сега хващам рапирата рядко и за удоволствие.

Впускате се в надпреварата за кмет на община Шумен на местните избори през октомври, според Вас, кой е най-големият проблем на Шумен?

-    Ако говорим за града, ще обобщя така, това за мен са улиците – неугледни тротоари, паркираните навсякъде автомобили и задръстванията, които се случват в пиковите часове. В малките населени места това е грижата за възрастните хора и основно по-доброто медицинско обслужване. Общ проблем, който касае всички нас е развитието на спорта. Но както знаете, всеки проблем има своето решение, понякога става по-бавно, но с методични стъпки може да се постигне добър резултат, например като разширим спортните бази, ще увеличим броя на занимаващите се с детско-юношески спорт, като фокусът трябва да бъде върху футбола като най-масов сред младите хора.

А какво Ви липсва за Шумен?

-    Липсва ми възможността младите хора да се развличат по друг начин, освен в дискотеки. Градът вечер е пуст, сякаш няма живот. Ето това ми липсва. Не че няма събития, случват се и в Градската градина, и в Младежката сфера, но създаването на повече условия за различни прояви, организирани от младежи и за тях, ще е стъпка към активирането им за участие, което е много важно, и в редица други инициативи, тук вече свързани с градските теми и проблеми. Социалните отношения укрепват местната общност и това най-вече се случва през образованието, културата и спорта.

Как ще опишете Шумен – градът, в който искате да живеете?

-    Зелен и чист с добра комуникация, искам във всички квартали поддържани места за отдих и спорт. Не сив, а красив град.

Тъй като започнахме с фехтовка, да завършим с въпрос от терминология в този спорт. Кое е „туше“ -то на Георги Колев?

-    Точният удар на точното място ще е, ако хората ме изберат за кмет.


ГЕРБ # Работим за Шумен # на 29-ти октомври # бюлетина номер 7

***

Пресцентър на ПП ГЕРБ – Шумен
Купуването и продаването на гласове е престъпление