Професор Христо Христов е кандидатът на „БСП за България“ в Шумен и всички опити за имитация, за подмяна, за манипулация на общественото мнение с кандидати двойници и тройници са лъжа. Това е нашият кандидат за кмет, това са нашите кандидати за общински съветници и за кметове на села. Вярвам в техните качества, вярвам в тяхната почтеност. Вярвам, че те носят и ще направят промяната в Шумен. Ще направят Шумен чист, красив, модерен и най-вече социален град. Те ще работят за по-добър живот.

Това каза снощи в Шумен при откриването на предизборната кампания на БСП председателят на партията Корнелия Нинова. В зала „Арена“ да подкрепят кандидата за кмет проф. Христо Христов, кандидатите за общински съветници и кметове на населени места дойдоха близо 2000 шуменци.

Пред всички тя заръча на кандидатите на „БСП за България“ да бъдат честни, почтени и открити с хората. „Грижете се да има за всяко дете детска градина, да имат достъп до болнична помощ, да имат работни места и да получават достойни доходи. Решете най-накрая проблема с най-скъпата и най-мръсна вода в България. Оправете улиците на хората, погрижете се за земеделските земи, нека всеки има възможност да произвежда, грижете се за хората с любов. Правете го красиво и достойно. За по-добър живот и близо до хората. Знам, че промяната на национално равнище ще започне от общините. Нека започне от Шумен!“, каза Корнелия Нинова, като пожела успех на кандидатите.

„Вярвам във вас и в победата на „БСП за България“, завърши лидерът на партията.   

В емоционална реч кандидатът за кмет проф. Христо Христов сподели причините, които са му дали увереност, че може да допринесе за развитието на Шумен и по-добрия живот на гражданите му.

„Роден съм в Шумен, израснал съм в Шумен, живея в Шумен, ще живея в Шумен и смятам тук да приключи моят житейски път. Поради тази причина моята кауза, моята любов носи името Шумен. Всички ние знаем, че от тук започва България и ще се радвам ако съумеем да съхраним стария Шумен, историята и в същото време да изградим един нов Шумен, съответстващ на изискванията на един европейски град, гарантиращ просперитета и добруването на жителите на общината

Уважаеми съграждани, искам да поясня и защо се ангажирах с политическата сила „БСП за България“. Аз съм от работническо семейство и съм закърмен с левите социални убеждения. А единствената партия в момента, а и от десетилетия, която прокарва социална политика, защитаваща социалния елемент, е БСП. Това ме накара чистосърдечно да се ангажирам с тази политическа сила“, каза той.

Христов говори за проблемите, по които е работил като областен управител и представи основните точки в управленската си програма.

„В програмата, която ние сме разработили, едно от направленията, в което целенасочено ще работим е именно разрешаване на кризата във водния сектор. Шумен плаща най-високата цена на водата, което е недопустимо. Другият проблем, който се сблъсках като областен управител и разрешаването му е снабдяването на населението с дърва за огрев. Друго направление, с което се заех като областен управител, е предприемането на конкретни мерки за налагане на нови изисквания за изграждането на кръгови кръстовища с цел недопускане на повече на тежки инциденти“, каза проф. Христо Христов. 

Сред приоритетите му като кмет на община Шумен е развитието на инфраструктурата на града по отношение на парковете и местата за спорт и развлечение. На терена на  Тежкия полк той предвижда да се изгради модерен спортен комплекс. Съвременен парк с необходимите съоръжения за спорт и забавление на децата предвижда и в кв. „Тракия“, който ще е на терен на военното министерство.

Христов ще направи необходимото за осъществяването на ремонта на градския стадион „Панайот Волов“, като ще се търсят възможностите за концесия или публично-частно партньорство. Със собствени средства на общината пък ще бъдат модернизирани ученическия стадион „Цоньо Василев“ и този в кв. „Дивдядово“.

Друг приоритет е реновирането на централната градска част и решаването на проблема с недовършените сгради до хотел „Мадара“.

Ще бъде създаден регионален исторически център и ще се разработи нова стратегия за туризма.  

Христов акцентира и върху минералния извор в село Мараш, където пое ангажимент да работи за изграждането на балнеосанаториум в рамките на следващите 4 години.

Сред приоритетите му в сферата на здравеопазването е запазване на високото ниво на здравно обслужване в КОЦ и подобряване на базата на МБАЛ, като даде за пример спешната нужда от подобряване на материалната база на Родилно отделение.

 „Искам дебело да подчертая, че не правим разлика за хората от града и от селата в общината. Нашата цел е те да са равнопоставени с жителите на Шумен. Защото това, което видяхме при посещенията си в селата в нашата община, е, че те са забравени от управлението на местната власт. Ако бъда избран за кмет на Шумен, то всеки кмет на населено място в общината ще бъде осигурен със собствен бюджет“, заяви кандидатът за кмет на „БСП за България“.  

По отношение на Шуменския университет Христов заяви, че той трябва да работи по нов и модерен начин, като задоволява нуждите от висшисти на бизнеса в града.

„Ясното и категорично решение да се кандидатирам за кмет на община Шумен е продиктувано от обстоятелството, че съм убеден, че образованието и постиженията, които имам, ведно с експертизата на екипа, на кандидатите за общински съветници на „БСП за България“ разполагаме с необходимата експертиза реално да осъществим и в действителност да направим така, че изброените послания да станат реалност, за да може животът на гражданите на Шумен да стане по-добър“, заключи проф. Христов.

На сцената на зала „Арена“ се изявиха местни музикални таланти. Специален гост бе певицата Тони Димитрова, която изпълни за публиката най-големите си хитове.

Пресцентър на „БСП за България“ - Шумен