45-годишен мъж от Шумен е задържан за притежание на наркотични вещества. Той шофирал  лек автомобил Опел Астра и  е спрян за проверка около 16 часа вчера на изхода на село Струйно в посока към Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

При проверката е установено, че зад волана на автомобила бил криминално проявен шуменец. Извършен му е личен след информация от криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, че държи наркотични вещества.

При претърсване в лекия автомобил е намерен плик с около 5 г прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагирало на кокаин.

Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, за извършено престъпление по чл. 354 А ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че Окръжна прокуратура – Шумен е привлякла към наказателна отговорност 45-годишния мъж за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Той ще остане задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

От прокуратурата допълниха, че направеният анализ на веществото, намерено в шуменеца, е  показал, че се касае за 4,97 грама кокаин с високо съдържание на активното вещество.

Г.Т. е добре известен на органите на реда и е осъждан. Той е търпял присъди „лишаване от свобода“ за убийство и за държане с цел разпространение на забранени субстанции, като и в този случай ставало дума за кокаин.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен. Предстои искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния обвиняем да бъде разгледано от Окръжния съд.

ШУМ.БГ