320 самотно живеещи възрастни и хора с увреждания от община Шумен вече получават здравни и социални услуги и психологическа подкрепа по проекта “Грижа в дома”. Той стартира през юни и ще продължи до средата на следващата година.

“Необходимостта от грижите, които се полагат за възрастните по домовете им, се доказва от броя на тези хора. По проект трябва да помагаме на 300 души, но в момента те са с 20 повече. Не отказваме да приемаме нови хора, просто понякога се налага те да изчакат, за да бъдат включени в графиците за посещения”, каза на пресконференция днес ръководителят на проекта Севелина Колева.

На брифинга присъстваха и заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова и членове на екипа, който обгрижват хората.

Светлана Маркова заяви, че това е 5-ият поред проект, с който се предоставя помощ на възрастните хора в община Шумен. “Хубаво е, че проектите, които реализираме преливат един в друг и така хората, които се нуждаят от грижи, ги получават без прекъсване”.

На възрастните се предоставяни почасови здравни, социални услуги по домовете, психологическа подкрепа. Със средства на възрастните екипите доставят храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащат  битови сметки, подават молби за помощи за отопление, помагат им за административни услуги и др.

На голям интерес се радва специалистът по хранене, стана ясно по време на пресконференцията. “Хората се интересуват как и с какво да се хранят. Нашата инструкторка по хранене прави диети и хранителни режими отделно за всеки – според заболяването, което имат, според възрастта…”, обясни Севелина Колева.

Психологическата подкрепа също се оказва много ценена от възрастните. “С разговорите с тях, те се чувстват приобщени, преодоляват стари психологически травми, ако са преживели такива, споделят, защото много от тях нямат близки”, каза психологът Евсин Мустафа.

Преодоляването на социалната изолация на тези хора е най-ценните неща на този и подобните проекти, бяха категорични от екипа по проекта.

“Хората ни чакат, посрещат ни, вече ни имат доверие. И затова и ние реагираме на момента и адекватно. В движение, ако се наложи се променя графикът за посещения, за да можем да сме по-полезни” каза координаторът Айлин Ведат.

Проектът “Грижа в дома” е на стойност 1,6 млн. лв. и се реализира по програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) на Европейския съюз. По него са назначени и 40 домашни помощници.

“За да оптимизираме процеса имаме домашните помощници по местоживеене, например по селата, се ползват местни хора, за да може да се реагира бързо при нужда”, каза още Севелина Колева.

В екипа има още медицински сестри, социални работници, рехабилитатор, шофьори.

ШУМ.БГ