Да направиш дома си по-приятен, по-уютен и привлекателен е мечта за всеки. Мнозина от нас ежедневно виждат какво да се промени – с малко, но съществено. Счупено кошче, захабена пейка, ръждясали огради са само част от тези неща, които ни карат да се замислим – толкова ли е трудно да се направят?

Не, не е трудно и ЗАЕДНО можем да оправим всички тези проблеми в градинката около дома си, в междублоковите пространства и парковете в града ни. Ние от „Кауза Шумен“ ще работим за създаване на фонд „Твоят дом“, с който общината да финансира на проектен принцип Вашите идеи за нашия Шумен. Нужно е само да развием идеите си, да ги опишем и кандидатстваме за финансиране с опростени проектни документи. Така община Шумен ще финансира всички разходи за материали, а гражданите ще участват с труда си. Всички сме виждали как възрастните хора стоя прави около блока и разговарят вечер, защото нямат пейка, ставали сме свидетели как децата хвърлят боклуците си на площадката до блока, защото няма кошче или сме искали да превърнем буренясалата градинка пред блока в красиво цветно място, за което да се грижим. С фонд „Твоят дом“ всичко това ще бъде възможно! Така ще превърнем всяко кътче в града в част от нашия уютен дом – Шумен! 

Всички ние страдаме, когато чуем за поредната тежка катастрофа в града ни. За съжаление, много от нашите съграждани загубиха свои близки в тежките ПТП-а. Голяма част от тях се дължат на лошата пътна инфраструктура – лоша или противоречива маркировка, зле проектирани кръстовища, липса на пешеходни подлези и пасарелки, липса на мерки за ограничаване на скоростта. Ние от „Кауза Шумен“ сме приели пътната безопасност за своя кауза и в следващия мандат ще работим за изцяло нова организация на движението в града, включваща:

- Анализ с помощта на експерти в сферата на пътната безопасност на невралгичните кръстовища в града и промяна в режима им на регулиране (кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до магазин „Практикер“, кръстовището на бул. „Плиска“ и ул. „Станционна“, кръстовището на ул. „Владайско въстание“ зад пожарната и др.)

- Въвеждане на еднопосочно движение по улици в центъра и кварталите на града с цел облекчаване на трафик и намаляване на ПТП (бул. „Славянски“ от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“; ул. „Адам Мицкевич“; ул. „Съединение“ от ул. „Адам Мицкевич“ до ул. „Герила“, улици в кв. „Добруджа“, улици в района на математическата гимназия и др.)

- Въвеждане на светофари за пешеходци на натоварени пешеходни пътеки, с акцент около училищата в града (например на мястото на пешеходната пътека на бул. „Мадара“ до ул. „Преслав“)

- Въвеждане на нови пешеходни пътеки на места, където често пресичат пешеходци (на ул. „Съединение“ до входа на Летния театър и подстъпа към Паметник „1300 години България“, между паркинга зад библиотеката и магазин „Мурадян“, на кръстовището на ул. „Цар Иван Александър“ и ул. „Панайот Волов“ както и на ул. „Климент Охридски“ и др.)

- Отваряне на съществуващи подлези;

- Изграждане на пешеходни пасарелки по булевард „Симеон Велики“ и други натоварени улици;

- Изграждане на пробив под центъра на града, който да свързва северната и южната част (между ул. „Цар Освободител и съдебната палата);

- Премахване на заблуждаващата пътна маркировкаи своевременно полагане на маркировка в целия град;

- Поставяне на камери за скорост на места с риск от движение с висока скорост (бул. „Симеон Велики“, бул. „Ришки проход“ и др.) 

С всички тези, а и други мерки, ще направим всички възможно да намалим и облекчим трафика, да увеличим броя на паркоместата, особено в центъра на града и да намалим пътно-транспортните произшествия така, че да не губим повече човешки животи! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър на Левицата! - Шумен