Жителите на село Мадара посрещнаха с огромен интерес и открита симпатия проф. д-р Христо Христов, кандидат за кмет на община Шумен, Илиян Станчев, кандидат за кмет на кметство Мадара, издигнати от КП „БСП за България“, както и общински съветници от листата на партията за община Шумен.

По традиция предизборната среща в пълната зала на читалище „Просвета - 1908“ откри кандидатът за кмет на с. Мадара Илиян Станчев. В добре структурирано изложение той очерта основните проблеми в развитието на населеното място и представи програма за тяхното решение.

„Липсата на самостоятелен бюджет за селото, осигуряването на медицинско лице – лекар, и нуждата от изграждането на видеонаблюдение на определени участъци от главната улица, почистване на подлеза, както и лошото улично осветление са сред основните проблеми на селото, натрупвани с години, те изискват незабавни действия“ с тези думи се обърна към присъстващите Илиян Станчев и добави: „Високите цели, които сме си поставили могат да се реализират единствено с подкрепата на проф. Христов и групата съветници от БСП. От години се говори за лошото осветление в селото, но нищо не се прави. От години се говори за опасностите, които произтичат от високите скорости, с които се движат по главната улица на селото автомобилите и мотоциклетистите. Мерките за решаването на тези проблеми не изискват големи ресурси и не отнемат много време, но незнайно защо, те не се случват. С вашата подкрепа и спечелването на изборите, ще отстраним тези проблеми, които бих нарекъл краткосрочни. Но има и по-сериозни дългосрочни проблеми пред село Мадара – като проблемът с нередовното водоснабдяване. Друг много сериозен проблем е с канализацията в селото, и в частност в ромската махала, където се въртим в един абсурд, изградена от държавата канализация и после обявена от държавата за незаконна. Освен това трябва да се запазят училището и детската градина. Туризмът също изостава, тъй като туристите просто преминават транзит през село Мадара, какво печелим ние от този трафик?“.

Като основна предпоставка за развитието на Мадара Илиян Станчев изтъкна необходимостта от привличане на бизнеса да инвестира в селото, като се създадат нужните условия за това. Това ще задържи младите хора тук, категоричен беше той

На свой ред кандидатът на БСП за кмет на Шумен проф. д-р Христо Христов въодушеви присъстващите, като изтъкна колко важно е село Мадара и какъв огромен потенциал за развитие има.

„Село Мадара не е просто населено място, това е символ“, с тези думи започна встъплението си проф. Христов, в отговор на което залата избухна в бурни аплодисменти и възгласи на одобрение.

Това населено място, в община Шумен има само няколко такива, притежава най-голям потенциал за развитие, което означава специално внимание и грижа от страна на общинската власт. Не може в централната част на селото, което е и неговата визитка, да не е окосено, това е най-малкото от което да започнем. Не може това знаково село да няма приветлив вид. Това означава, че Мадара има нужда от специална програма, която да го благоустрои, а не от елементарни решения на парче. Асфалтирането на улиците трябва да продължи, да се осигурят и насочат повече общински ресурси в озеленяването и почистването на населеното място. Допълнително ще се сложат контейнери за растителни отпадъци. Мадара, както и други големи села, ще се включи в общинска програма за подмяна на осветлението, не може да се продължава по този начин с тези мъждукащи лампички. Има решения, има и желаещи да инвестират в тази дейност. Ще сменим модела на действие, не както досега, да инициираме дейности, които не са обезпечени с проектна готовност, напротив, първо ще подготвим проектите, ще съгласуваме улиците за асфалтиране с хората и кметовете по селата и тогава бихме търсили финансиране. Само така добрите промени ще бъдат възможни“, изтъкна проф. Христов.

В края на срещата последва оживен диалог по проблемите на село Мадара. Кандидатите за общински съветници увериха, че по всеки един въпрос, касаещ село Мадара, остават в контакт с жителите, за намиране на адекватно решение. За да бъде възможно това, те призоваха да се гласува с номер 1 в интегралната бюлетина на 29 октомври.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Пресцентър КП “БСП за България“ - Шумен