Васил Гочев Тодоров е председател на ДСБ - Шумен. Общински съветник. Магистър по география и биология, доктор по екология. Управлява собствен бизнес, като в момента е управител на „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Клон Шумен. Семеен с две деца.

Васил Тодоров е кандидат за общински съветник с листата на ПП „Общество за нова България“ - бюлетина 38, преференция 104.

Г-н Тодоров, безспорно Вие сте политик с опит. Мислите ли, че младите хора имат силата и желанието да променят България?

Разбира се! Знаете, че работата ми е свързана със студенти и затова твърдя, че познавам потенциала на младите хора. Виждам желанието им да променят статуквото. Да влеят повече модерност както в града, така и в страната. Тази енергия е силна, а моето участие в политиката е да направя всичко възможно тази сила да се превърне в съзидателни усилия. Не е достатъчно само да се противопоставиш на лъжата. Необходимо е да посочиш истината и да си готов да я отстояваш. Вече не съм толкова млад и затова си мисля, че енергията за промяна трябва да използва натрупания опит. В този смисъл, отдавайки силата на младостта, аз не бих делил хората на млади и стари, а на такива, които имат стремежа и волята да се борят със статуквото и такива, които се носят по течението. Винаги съм се стремял да съм от първите и ми се иска посланията на нашият кандидат за кмет и кандидати за съветници да бъдат чути точно от тях. От тези хора, които не са избягали, а са останали в Шумен. От тези хора, които обичат града си и вярват, че именно тук могат да осъществят своите обществени или житейски намерения. Като представител на автентичното дясно в Шумен – Демократи  за силна България – аз съм спокоен. Доказал съм се във времето и заставам открито пред моите съграждани със своето име, със своето семейство, от което получавам винаги подкрепа, със своята същност – никога да не предавам приятели и кауза.

Не е ли рисковано млад и амбициозен човек да загуби прекалено много от това, че се занимава с политика? 

Вижте, в политиката има нещо много привлекателно – има страст, има битка, има сблъсък на идеи и идеали. Политиката е това – да застанеш зад кауза, по възможност голяма и силна. И да я осъществиш. В случая с Шумен, моята лична кауза е да развиваме така града, че хората да намират смисъл да живеят достойно без да се налага да търсят алтернативни варианти в други градове или държави. Как ще стане това – чрез дясно управление, инвестиции и осигуряване на висок стандарт на живот. Работата на кмета и на общинския съвет е да лобират за своята община, да създават условия, за да привличат стратегически инвеститори, които от своя страна да осигуряват високи доходи на населението, да гарантират висок стандарт на живот!

Отговарят ли на очакванията на обществото днешните политици, според Вас?

Очевидно - не. Но никога не бива да се забравя, че тези политици са проекция на собствената ни воля и глас. Сами си ги избираме, а значи и заслужаваме. Разбира се, политиците са като всички хора – има добри, има и лоши. В момента ние от Демократи за силна България- Шумен и Гражданско сдружение " Гласът на Шумен" предлагаме на шуменци добър избор с кандидат за кмет. Един успял, млад българин - Петър Младенов Петров, който не е договорен и спуснат от политическа централа в София, а издигнат от Гражданско сдружение "Гласът на Шумен". ДСБ в Шумен от 2011 г. издига или подкрепя кандидати с ясни граждански позиции, търсейки подкрепата на по-широк кръг от избирателите на Шумен. Ние надживяхме периода на тясното партийно мислене. Този наш подход е свързан и с голямата цел на ДСБ - да бъде гарант, че от наше име няма да се издигнат кандидати, свързани със статуквото. Ние ще продължаваме да подкрепяме кандидати, които реално ще работят за освобождаването на града и неговите граждани  от пипалата на ДС, които вече 30 години държат Шумен на дъното.

Какви цели преследвате на предстоящите избори?

Дясна политика, която е единственият успешен модел за развитието на града. Политика, която може да върне Шумен на картата на България, като модерен, динамичен индустриален град, съсредоточил бизнеса в Североизточна България.

Прогнозата Ви за общинския съвет?

Прогнозата ми е оптимистична, очаквам мнозинство в дясното пространство, но е хубаво да се знае, че гласуването за общински съвет е точно толкова важно, колкото и гласуването за кмет на община и населено място. Бюджета на общината, структурата на администрацията, определянето на местните данъци и такси, разпореждането с общинско имущество, упражняването на текущ и последващ контрол – всичко това е само малка част от правомощията на общинския съвет. Затова е важно какви общински съветници ще бъдат посочени за следващите 4 години! Преференцията позволява да се избере точно определен кандидат  – вашият общински съветник, доказал се не само с последователна и принципна политика, а и с мястото си в обществото, със своите действия в интерес на хората, които имат и последната дума. Тези избори са особено трудни. Партиите са в криза. Идеологическите ориентири са размити. Вече не е възможно да се ориентираш по цветове. Най-голямото предизвикателство в неделя не е бюлетината или машината. Предизвикателството пред избирателя е да положи усилия и да намери своите представители в различните кандидатски листи.

Вашето послание към шуменци?                                                      

Тук, очаквате да кажа изберете нашите кандидати за кмет и съветници, подкрепете ме преференциално с №104 в бюлетина № 38, защото Шумен заслужава повече. Но, аз искам да се обърна към шуменци и с думите: На 29 октомври градът ни е изправен пред съдбовен избор, който ще предопредели пътя ни. Направете този избор с разум в името на децата ни! 

Пресцентър на Гражданско сдружение „Гласът на Шумен“