Уважаеми шуменци, скъпи съграждани и жители на община Шумен,

Винаги съм твърдял, че ако в първия тур на изборите за кмет ролята на партиите и партийните кандидати е водеща, то на балотажа отговора дават гражданите.

Именно затова сега се обръщам към всеки един от вас.

На балотажа в неделя изборът е между двама кандидати.

Когато избираме, имаме две възможности – да се отдадем и подчиним на чувствата и емоциите, или да помислим спокойно и да направим разумен избор.

Разбирам чувствата на неудовлетвореност, несъгласие и протест, които карат някои от вас да не посегнат към бюлетина номер 7 и моето име.

Именно и поради това реших да участвам в изборите за кмет на нашия град – мисля, че управлението му се нуждае не от нова посока, а от нова енергия.

В тези дни много от партиите в Шумен ви призовават да гласувате за конкретен кандидат. Същите тези партии, със силно присъствие в българския парламент, не можеха и не можаха да постигнат съгласие вътре в себе и в Шумен в навечерието на изборите - разделяха се на две, раздираха се от конфликти, демонстрираха непоносимост към хора от собствените си редици. Сдружения, претендиращи за гражданско участие се държаха и се държат като казионни партии. (Точно тук е мястото да поздравя новия независим член на общинския съвет в Шумен Павел Павлов, за смелостта и успеха на реалното гражданско участие в местните избори.)

Ето затова, не вярвам, че тези партии и сдружения имат чисто човешкото морално право да призовават и да насочват вашия избор в определена посока. Че политици с участие от повече от 20 години в местната власт имат право да се държат като образци на почтеността и на морала и да разполагат с вашия единствен и така важен глас.

Тези призиви са свързани с техния тяснопартиен интерес и личния интерес на лидерите им в града.

Има моменти, когато изборът не е в много възможности, а само в две. Това е най-трудният избор. Денят за този най-труден избор за Шумен настъпи.

Както вече казах – Шумен има нужда не от нова посока, а от нова енергия. Тревожен съм, че емоционалният избор на протест и пълно отрицание ще обърне неблагоприятно посоката за Шумен в следващите четири години и ще лиши града от важни перспективи в развитието му.

Шумен е град с минало, но съм истински тревожен, че може да тръгне към миналото. Че може да стане като в онзи стар виц: „Ние сме на ръба на пропастта и направихме решителна крачка напред.“

Въпросът, който си задавам постоянно е: „Какъв искам да бъде Шумен в следващите четири години?!“

Отговорът обаче не е у мен. Той е във вас и във вашият труден избор в неделния ден.

Надявам се да е разумен избор!

 

Пресцентър на ПП ГЕРБ – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление