Близо 4000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ през тази година. Това показват данните от пролетния и есенния период на отваряне на туристическия обект, съобщиха от пресцентъра на ПП “Шуменско плато”.

25 и 26 ноември са последните  дни тази есен, в които пещерата ще е отворена за посещения, а от 27 ноември до пролетта обектът ще бъде затворен.

Ограничението е въведено, за да се опазят пещерните обитатели – прилепите, по време на зимния им сън, припомнят от природния парк. Прилепите изпадат в хибернация, за да оцелеят без храна до пролетта. Безпокойството в този период може да стане причина за изчерпване на енергийните им запаси и те да не оцелеят до края на зимата. В пещерата се срещат 14 вида прилепи и в момента сформират зимните си колонии.

Пещерата ще посреща туристи отново през април следващата година. Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато" запазва настоящия регламент за влизане с предварително записване в  работни дни на телефоните на Дирекцията и на място в Административния център на Парка. До „Бисерна“ се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени указателни табели.

ШУМ.БГ