След продължение в оспорван, равностоен и зрелищен на моменти мач “Спартак” Плевен измъкна победата със 101:95 срещу “Шумен” в мач от 8-ия кръг на Националната баскетболна лига, игран в “Арена Шумен”.

Грешки на домакините в края на срещата дадоха шанс на “Спартак” първо да вкара двубоя в продължение след 86:86 в редовното време, а след това и да обърне мача в своя полза.

“Шумен” поведе след 5 минути игра с 12:8. След това “Спартак” обърна резултата, но в края на първата четвърт домакините се измъкнаха напред с 27:22. Това се повтори и във втората четвърт, като двата отбора си разменяха водачеството, но на полувремето “Шумен” отново излезе напред – 43:39.

Равностойната игра продължи и след почивката и никой от двата тима не успя да се откъсне напред в точките и в края на третия период резултатът бе 63:63.

Играта продължи кош за кош и в заключителната четвърт. 2,55 минути преди края “Шумен” имаше преднина от 4 точки – 82:78. Шуменци дори увеличиха тази преднина, но в последната минута и половина на редовното време не успяха да я задържат. Напротив, допуснаха грешки, от които “Спартак” се възползва, направи атаки с кош и 11 секунди преди края на мача резултатът бе 86:86 и победата се реши в продължение.

В 5-те решаващи минути двата отбора отново се гонеха в резултата. “Шумен” все пак поведе с 92:88. “Спартак” не се предаде и изравни – 92:92. В тези минути се отличи Дейвид Ролинс. Той направи индивидуални грешки, но и отбеляза две тройки, като даде преднина на домакините – 95:92. Но грешките натежаха повече в края, а и шуменци не успяха да вкарат нов кош. “Спартак” пък наниза три последователни чрез Родни Първис и взе победата.

Брайън Камерън игра без смяна за “Шумен' и реализира 30 точки., 25 точки отбеляза Ролинс. Кохайда се отчете със 17 точки и 9 борби.

Шест играчи от “Спартак” имат двуцифрен актив от точки. Най-много – 21 отбеляза Родни Първис.

Следващата седмица ще има 2 кръга в НБЛ. Първо “Шумен” гостува на ЦСКА, а на 2 декември приема “Черноморец” Бургас

ШУМ.БГ