Бедствено положение на територията на всички общини от област Шумен, с изключение на град Шумен, обяви днес областният управител Добромир Добрев. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Първоначално мярката бе въведена за 9 от общините в областта, без Шуменската. По-късно след анализ е преценено, че бедствие трябва да се обяви и там, но пак с едно изключение – на града.

Там, където е обявено бедствено положение, на 27.11.2023 г., няма да има учебен процес и всички училища ще останат затворени. Ще учат само учениците от град Шумен.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини на областта поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация, без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево,  Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен, без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, като все още екипите на дружеството не могат да оценят състоянието на съоръженията. Екипите на „Електроразпределение Север“ и на ВиК-Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите.

От пресслужбата на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" съобщиха, че 27 ноември, ще бъде неприсъствен ден за студентите, преподавателите и служителите в ШУ, ДИКПО-Варна и Колеж-Добрич.


ШУМ.БГ