Въпреки че 82 населени места в Шуменско са все още без ток, а 58 са без вода, обявеното вчера бедствено положение по всяка вероятност ще бъде отменено от днес 16,00 часа. Това стана ясно на сутрешното заседание на Областния щаб за защита при бедствия.

Началникът на Областното пътно управление Димитър Ковачев докладва, че все още е затворен пътя от Шумен към Разград, заради проблеми в разградската част. „Ние почистихме при нас и в момента уширяваме. Чакаме само колегите от Разград да ни дадат знак и ще отворим. Тази сутрин успяхме да отворим и направлението към Силистра, но засега само автомобили до 12 тона“, каза той.

Проблеми има с третокласната пътна мрежа. Затворен за движение е пътят от Радко Димитриево към Друмево. Има затворени общински пътища в северните общини и Върбишко.

Именно блокираните все още междуселски пътища са основният проблем пред „Енерго Про Мрежи“.  „Големият ни проблем е достигането до точките на авариите. В момента 82 села са без ток, но ако успеем да достигнем, до довечера 90% от населените места ще бъдат свързани“, каза представителят на енергийната компания Димитър Стойчев.

Управителят на ВиК-Шумен Иван Пушкаров заяви, че има 58 села без вода, но това е само поради липсата на ток. Не се знае също и дали няма поражения по системата.

Към момента няма постъпили искания от кметове за удължаване на дървената ваканция на учениците. Ако кметовете на общини пожелаят такова, то за целта трябва да напишат писма до Регионалното управление на образованието. 

„Не виждам основания бедственото положение да остане след 16,00 часа днес в цялата област, с изключение на общините Венец и Върбица. Ще проведа разговори с кметовете им и ще взема решение“, каза областният управител Добромир Добрев. 

В 16,00 часа от Областна управа обявиха, че се отменя бедственото положение на територията на всички общини в област Шумен.

ШУМ.БГ