Във всички стопанства на територията на СИДП има създадени екипи, които от вчера отстраняват паднали дървета и клони по пътната мрежа, улиците в градовете и селата в областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич. Горските помагат и при изтеглянето на закъсали автомобили, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

За област Шумен дежурните от ДГС-Смядово, ДГС-Преслав, ДГС-Върбица и ДГС-Шумен разчистиха пътя към Ришки проход след Цонкова барака. Освободени от паднали дървета бяха още отсечките Риш-Тушовица, Велики Преслав-Върбица, Велики Преслав-Търговище, Овчарово-Костена река, Вехтово-Друмево, пътя за Имренчево и част от пътя за Новосел.

Заместник-директорът на СИДП инж. Петър Ганев, който координира работата на екипите в областта, късно снощи е отзовал горските, които са работили в участъка към Новосел, защото силният вятър и клоните, които падат са застрашили живота на хората. Той е уведомил щаба за бедствия и аварии да затворят пътя, като днес сутринта служители на стопанствата в Шуменско продължават да прерязват паднали дървета и да разчистват пътната мрежа в района. Във Велики Преслав с техника от горското стопанство се разчиства и града, като днес започва разчистване и на Нови пазар.

Най-големият проблем в момента са падналите дървета и клони, които пречат на снегорините, коментира директорът на СИДП инж. Симеон Давидков. Той каза още, че ако те не бъдат прерязани и почистващата техника не може да си свърши работата. Екипи от всички териториални поделения на предприятието продължават да оказват помощ на кметовете по места, като дежурните ще работят до отстраняване на всички паднали дървета от пътната мрежа, допълни инж. Давидков.

ШУМ.БГ