Ученици от СУ “Трайко Симеонов” и горски педагози от Североизточното държавно предприятие поставиха днес началото на дългосрочно “зелено” сътрудничество между двете институции със засаждането на 8 дръвчета в двора на училището.

Деца от първи, втори, трети и четвърти клас, с помощта на горските експерти, засадиха днес 4 дръвчета от вида албиция и 4 от вида дървовидна ружа. Към всеки клас бе прикрепен горски педагог, който, освен че помогна на децата в залесяването, им разказа за вида дръвче, за грижите, които е необходимо да се полагат за растенията и защо те са необходими на нас хората.

След залесяването децата обещаха да поливат през летните дни новите насаждения и да полагат грижи за тях, за да ги видят как израстват.

“Нашето училище полага дългогодишни и устойчиви зелени политики. При нас има клубове “Зелена сделка”, преподават се и уроци за опазване на околната среда, работим за екологичното образование и възпитание на учениците. И затова партньорството със СИДП дойде естествено и се оказа, че сме търсени един за друг партньори”, обясни днешната инициатива директорът на СУ “Трайко Симеонов” Галина Сакарова.

Тя допълни, че това няма да е единична дейност, а предстои да се сключи дългогодишен договор между училището и СИДП за прилагане на устойчиви зелени политики. “Инициативите ни няма да бъдат стихийни, кампанийни или по определен повод. Те ще имат за цел да надграждат знания и да изграждат компетенции”, каза още Сакарова и допълни, че в двора на училището ще се залесят още видове дървета, с което ще се подобри микроклиматът и изгледът на учебното заведение и на квартала.

ШУМ.БГ