Община Шумен смята да въведе еднопосочен режим на движение по 9 улици в града. Това са ул. „Мизия“, ул. „Любен Каравелов“ в участъка от ул. „Васил Друмев“ до „Кирил и Методий“, ул. „Васил Левски“ от ул. Стефан Караджа до ул. Райна Княгиня“, ул. „Харалан Ангелов“, ул. „Нанчо Попович“, ул. „Червени ескадрони“ и ул. „Спартак“.

Предложението е било одобрено от Общинската комисия по безопасност на движението в края на септември, но стана ясно едва днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. 

Старши експертът „Транспорт, логистика и знаково стопанство“ на община Шумен Владимир Събев обясни, че всички промени ще влязат в сила с новия Генерален план за организацията на движението в община Шумен. За изработването му е сключен договор с изпълнител през август, но се очаква да е готов догодина.

„Промените са както по искане на граждани, така и по нашето виждане за нещата. Преди да се приеме Генералния план от Общинския съвет обаче ще има обществено обсъждане, така че някои предложения може и да отпаднат“, каза Събев. Посоката на движение на всяка от изброените улици не е определена. Ясно е само, че ул. „Васил Левски“ ще с движение в западна посока, а "Мизия" в южна. 

Той добави, че същият документ ще регламентира и „разреждането“ на пешеходните пътеки в централната градска част на Шумен и по-конкретно по ул. „Владайско въстание“ и бул. „Велики Преслав“, каквито искания са отправяни и от полицията.

Комисията взе решение също да се увеличи с 1 час работата на шуменските светофарни уредби вечер през летните месеци. От 1-ви юни до есента светофарите на бул. "Симеон Велики" ще работят до 23,00 часа, а останалите до 22,00.

ШУМ.БГ