Гледайки отстрани, това, което се вижда е, че Шуменският регион с Индустриалната си зона тръгна напред. С перспективите за развитие на пътищата, които в момента не просто ги обсъждаме, а ги планираме и проектираме, фокусирайки се върху свързаността между България и Румъния, Варна, Русе, Дунавският път... Всичко това поставя вашия регион не в дъното, не между Варна и Русе, а на място, на което се пресичат различните пътища. Място, от което ще има нужда България.

Това каза днес на среща-дискусия с академичната общност на Шуменския университет /ШУ/ министър-председателят акад. Николай Денков.

„Проблемите са проблеми, но перспективата я има и целта на моето посещение е най-вече да ви дам знак, че трябва да работим заедно, за да може тази перспектива да стане факт. Аз дълбоко вярвам, че Шумен като регион и ШУ в частност имат огромна перспектива за развитие. Просто трябва да ви помогнем за това“, каза още Денков.

В словото си пред присъстващите в аулата на университета премиерът акцентира върху качеството на средното и висшето образование в България, като обвърза финансирането с критериите за оценка.

„Фокусът на всички, които са в тази сфера, е не дали ще има и колко ще е финансирането, а как това финансиране ще доведе до по-добро качество. Примери имаме – заплатите на учителите от няколко години тръгнаха нагоре, вече от 4-5 години, но можем ли да кажем, че качеството на средното образование е много по-добро? Отговорът е „най-малкото е спорно“. Да, в някои отношения е така, но в същото време всички виждаме, че качеството няма този скок, който очаквахме. И затова аз съм абсолютно категоричен, че заедно с инвестициите, с финансирането, трябва да дефинираме и това какви са индикаторите, по които мерим как се е подобрило качеството. Знам, че е трудно, но знам, че това е единственият начин да направим този скок напред“, каза Денков.

На финала той подчерта, че с посещението си в ШУ иска да покаже подкрепа към университета и новото му ръководство. Преди дискусията с академичната общност той проведе среща с ректора на университета проф. Наталия Витанова.

На срещата присъстваха народният представител проф. д.н. Нели Димитрова, областният управител проф. д-р Добромир Добрев, заместник областният управител Нели Георгиева, кметът на Шумен проф. д-р Христо Христов и заместник-кметът по образование проф. д-р Светла Станкова.

ШУМ.БГ