Международния ден на доброволеца - 5 декември, отбелязва по традиция и екипът на държавен природен парк „Шуменско плато“ като благодари на своите приятели, които се включиха в различни кампании тази година.

На територията на парка през 2023 г. са реализирани десетки дейности за почистване, облагородяване, подобряването на инфраструктурата, за да остане Шуменското плато привлекателно място за отдих и спорт.

Членовете на Скаутски клуб „Креслив орел“ почистиха част от маршрут „Релакс“ и подновиха маркировката там. Ротари клуб – Шумен финализира инициатива си, наречена „Пътека на прилепите“, като почисти алея в лесопарк „Кьошковете“ и я превърна в място за обучение и игра на деца от всички възрасти.

По време на ученическите си практики, възпитаниците на СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен пребоядисаха пейките в лесопарк „Кьошковете“ и също така почистиха два маршрута – пътеката към пещера „Бисерна“ и Дендрологичната пътека.

Сдружение „Змей горянин 2022“ към ЦСОП-Шумен зарадва с мартенска украса и даде добро настроение на посетителите по повод пролетните празници.

Служителите в дирекцията на ПП “Шуменско плато” също участваха в национални и местни доброволчески кампании за почистване и облагородяване на защитената територия.

“Много хора съчетават разходката си със събиране на отпадъци по пътищата и основните маршрути в парка, пазят направените заслони, пейки и удобства. Те не афишират своята кауза, но неотменно я следват. На тях и на всички, които през тази година реализираха добри каузи изказваме искрените си благодарности”, казват с признателност от дирекцията на ПП “Шуменско плато”.

ШУМ.БГ