За да си уверен в избора на работа, ще ти представим 5 от най-важните критерии, които да подпомогнат търсенето ти и да подскажат как да осигуриш стабилност и сигурност за себе си или за семейството. Финансовата предвидимост в комбинация с допълнителни придобивки са важна, но не единствена причина за избор на работодател. Възможностите за развитие и кариера, подкрепяща работна среда и сплотен екип, допълват мотивацията и решение в полза на определена позиция. Подкрепяме 5-те причини с примери от водещ работодател в страната, какъвто е Лидл България.

  • В магазинната мрежа на Lidl може да намериш възможност за любима работа. Стабилност и сигурност, обезпечени от водещите бизнес позиции на компанията, прозрачност на възнагражденията и коректност – част от принципите на работодател номер 1 в бързооборотната търговия в България според международната организация Top Employers Institute. Признание в доказателство на стремежа на компанията да се грижи за служителите си по най-добрия начин и да им осигурява добра работна среда.
  • Ключово предимство да работиш в магазина е, че имаш финансова предвидимост и можеш да се чувстваш спокоен за плановете си. Получаваш заплата, дори по време на обучението си, която задължително нараства през следващите години. С Lidl може да си сигурен, че ще получиш коректно заплащане за всяка една отработена минута. В момента в град Шумен има отворени позиции за младши заместник-мениджър филиал с начална заплата от 1745 лв. бруто, която достига до 2075 лв. след третата година в компанията, както и за заместник-мениджър филиал, с мотивиращ старт от 2180 лв. бруто през първата година, гарантирано нарастващ през следващите. Ако започнеш на позиция касиер-продавач, на пълен работен ден, твоето стартово възнаграждение ще е в размер на 1475 лв. бруто, което гарантирано нараства на 1585 лв. през втората година, 1690 лв. през третата и 1800 лв. след третата година. Може да избираш между 4, 6 или 8-часов работен ден, което дава възможност за съчетаване на работа с обучение или други ангажименти.
  • Освен заплатата, която получаваш всеки месец навреме, имаш и атрактивни придобивки като допълнително брутно възнаграждение в размер на 12 лв. на ден при работа в друго отдалечено място, ваучери за храна на стойност 200 лв. всеки месец, допълнително здравно застраховане, преференциални условия за мултиспорт карта и други.
  • Трудът се цени и това води до развитие. Ето защо 75% от мениджърите на магазини са израснали във веригата. Компанията инвестира както в безопасни условия на труд, така и в множество обучения, които подкрепят квалификацията и развитието на ценни за бъдещето умения на професионално и лично ниво.
  • Независимо дали си заместник-мениджър или младши заместник-мениджър, касиер-продавач, аранжор в магазина на Lidl, ще имаш възможността да работиш в добър екип и подкрепяща среда. В проучване 90,2% от служителите казват, че са готови да препоръчат Лидл България като работодател на свои приятели и познати. Близо 70% оценяват Lidl като сигурен работодател, който се грижи за своите служители и застава зад тях в спокойни, но и в несигурни времена.

Всеки, който има интерес към свободните позиции, може да кандидатства с бърз бутон на jobs.lidl.bg или да получи повече информация и съдействие от представител на Лидл България на телефон 0876750829.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 121 магазина в 53 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

 

Платена публикация