Мариян Петков от СК “Шуменска крепост” е “Спортист на Шумен” за 2023 г. Състезателят по кик бокс събра най-много гласове в традиционната анкета за най-добрите в спорта за годината на община Шумен.

През тази година Мариян Петков спечели бронзов медал при мъжете от Световното по кик бокс в Португалия, стана първи при мъжете на Световната купа в Унгария и втори на Европейското в Турция при юноши младша възраст.

“Благодаря на треньорите Галин Методиев и Християн Тотея, защото без тях нямаше да съм днес тук. Благодаря за подкрепата на семейството си. Пожелавам си здраве, за да имам сили и да прославям България. Пожелавам здраве и успех на всички”, каза Мариян Петков.

За най-добър отбор на годината в Шумен бе избран мъжкият тим по хандбал, който е шампион и носител на купата на България.

Наградата за най-добър треньор получи Галин Методиев от СК “Шуменска крепост”.

В ТОП 10 на спортистите са: Виктор Колев – карате, Иван Иванов – карате, Полина Галинова – кик бокс, Виктор Иванов – ММА, Мартин Сурилов и Здравко Здравков – автомобилизъм, , Аделина Павлова – лека атлетика, Калоян Марчев – карате, Калоян Николов – фехтовка, Кристиян Иванов – карате.

Наградите на най-добрите в спорта на Шумен бяха връчени на тържествена церемония в "Арена Шумен". Връчиха ги кметът Христо Христов, зам.-кметът Светла Станкова, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, председателят на комисията по младежки дейност и спорт Янко Янков.

“Уважаеми спортист, треньори, гости. За мен е чест да ви приветствам на тази церемония. За всички нас е ясно, че масовият спорт е лично и обществено задължение. Признанието на европейско и световно ниво е свързано с професионалния спорт. А в Шумен имаме традиции в това отношение и се гордеем със световни, европейски, национални постижения. Поздравявам ви с постигнатите успехи. Пожелавам ви здраве и да запазите шампионския си дух”, обърна се към присъстващите кметът Христо Христов.

По традиция община Шумен връчи специални награди. Получиха ги близо 50 млади спортисти, предложени за отличията от спортните клубове. Наградата за втерена-спортист получи лекоатлетката Каролина Николова. За развитие на спорта сред хората в неравностойно положение бе отличено сдружение “Сияйна зора”.

Награда връчи и ректорът на Шуменския университет. Проф. Наталия Витанова отличи за шампионската им титла в рали надпреварата на България тандемът Мартин Сурилов/Здравко Здравков.

Журналистът Пламен Георгиев връчи учредената от него наград “Приемственост”. Тази година я получи Стивалина Кръстева от СК “Киокушин”.

ШУМ.БГ