“Шумен” записа първа победа на свой терен от началото на сезона на Националната баскетболна лига. В среща от 16-ия кръг на лигата отборът спечели срещу “Миньор 2015” със 70:65 в мач с много напрегнати финални минути.

“Шумен” водеше през целия мач, но почти пропиля 18 точки аванс в края на срещата и гостите бяха близо да вкарат срещата в продължение. За радост на феновете на домакините това не се случи и шуменци се поздравиха с първи домакински успех, който е пети за тима в НБЛ.

“Шумен” започна по-добре мача след десет минути игра поведе с 21:15. През втората четвърт шуменци направиха разлика от 13 точки в своя полза и на почивката водеха с 36:27.
 
В началото на второто полувреме “Миньор” заигра по-добре и два пъти намали аванса на домакините на 6 точки. “Шумен” обаче отговори с добра защита и преди последната част се откъсна напред с 57:39.

Отборът от Перник изигра много силни последни десет минути. Момчетата на Георги Младенов вкараха 9 поредни точки, направиха резултата 57:48 и вкараха интрига в мача. Авансът на “Шумен” продължи да се топи и минута и половина преди края разликата бе едва 3 точки – 65:62. Уилфрид Ликей за кратко върна спокойствието, след като вкара два наказателни удара, но при оставащи 24 секунди Александър Милов бе фаулиран на тройката. Милов показа точна ръка и здрави нерви и намали за 67:65.  

Треньорът на “Шумен” Янко Янков взе прекъсване, след което Дейвид Ролинс бе фаулиран. Той обаче отбеляза само при единия опит и пред “Миньор” се отвори шанс да вкара мач в продължение при 68:65. Милов се нагърби със стрелба от тройката, но без успех. В последните секунди Ролинс отново бе фаулиран и с два точни удара от линията оформи крайния резултат.

Браян Камерън бе най-резултатен за успеха на “Шумен” с 26 точки. Той бе определен и за играч на мача. Дейвид Ролинс вкара 14 точки, с 13 точки и 8 борби завърши Джъстин Кохайда.

За “Миньор” 18 точки реализира Лъчезар Тошков, 17 отбеляза Александър Милов.

В следващия кръг на 17 януари “Шумен” е домакин на “Левски”. Двубоят е от 18,30 в зала “Арена Шумен”.

ШУМ.БГ