По 5 паралелки за прием в 8 клас ще имат за учебната 2024-2025 ППМГ “Нанчо Попович” и ПЕГ “Никола Вапцаров”. Имало е намерение двете гимназии да намалят приема си с по една паралелка, но в крайна сметка е решено да остане старото положение.

Това стана ясно на работна среща в сградата на община Шумен, на която присъстваха народните представители Нели Димитрова и Бюнямин Хасан, кметът Христо Христов, зам.-кметът Светла Станкова, зам. областният управител Нели Георгиева, началникът на РУО – Шумен Кремена Маринова, директори на училища.

Прием с по една паралелка по-малко обаче за новата учебна година ще има в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии (ПГОХХТ) „Проф. д-р Асен Златаров“ и Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт (ПГМЕТТ) "Христо Ботев". ПГОХХТ ще има прием в две, вместо в три паралелки,  ПГМЕТТ ще предложи четири вместо в пет, като е възможно и да са три.

“Контролното число за паралелки, което ни дава Министерството на образованието за приема за следващата година за областта е 57, а предложените от 34-те училища паралелки са 67 при 120 по-малко ученици, които завършват 7. клас”, посочи Кремена Маринова.

“Проведохме разговори с директори на училища и засега подготвихме план-прием, който да не е стресиращ за участващите в него”, допълни тя.

Маринова обясни също, че през миналата кампания са предложени 63 паралелки, а са реализирани 62, като прогнозата за учебната 2029-2030 г. е да има 1082 завършващи седмокласници и 39 паралелки.

“Сега ще опитам да защитя пред министерството 60,61 паралелки за областта, но трябва да се промени структурата на училищата в областта” заяви началникът на РУО.
На срещата стана ясно, че гимназиите тази година ще предложат нови паралелки в дуална форма на обучение и то сформирани след разговори с работодатели. Миналата година в областта нямаше такива.

ШУМ.БГ