Над 28 000 елемента от движимото културно наследство, което е част фондовете на музея, библиотеката и галерията в Шумен са дигитализирани и скоро ще могат да се видят, събрани в платформа, която ще е достъпна в интернет пространството.

“На финала на дейностите сме по проекта. Готов е и сайтът, на който ще са достъпни част от ценните книги, вестници, експонати, картини и др. елементи от фондовете на Регионалния исторически музей, Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”, Художествена галерия “Елена Карамихайлова” и читалище “Добри Войников”. На сайта в момента се качват копията с техните описания. Доусъвършенства се визията му. Надявам се през април да го представим”, каза за ШУМ.БГ директорът на библиотеката Росица Добрева.

Сайтът ще е на български и английски език. На него ще могат да се разгледат дигитални копия на екземпляри от някои от най-ценните издания, притежание на РБ „Стилиян Чилингиров“ и НЧ „Добри Войников-1856“. Сканирани и обработени са непоказвани вестници и списания от XIX век, стари шуменски периодични издания, уникални краеведски документи и ценни архиви на видни личности.

Дигитализирани са археологически културни ценности и предмети от отделите „Етнография“ „Нова“ и „Най-нова история“ на РИМ. Сред тях има ювелирни изделия, облекла и носии, снимки, оръжия, монети, предмети от бита на жителите на града преди векове.

1500 творби, предимно от български художници от края на ХІХ и ХХ в. от фонда на галерията, също ще могат да се разгледат в интернет пространството. Обхванати са всички жанрове на живописта – портрет, пейзаж, натюрморт, композиция. Основна част от представените художници са родени в Шумен или са свързали живота си с града.

Около 500 от обектите на сайта ще са в 3D формат.

Проектът „Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство на община Шумен“ на стойност 684 211 лв. Финансирането е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство, сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 г.

ШУМ.БГ