6 паметника на партизани, ятаци и руски войници, разположени на различни места в Шуменско, бяха извадени днес от Регистъра на военните паметници. Решението бе взето с пълно единодушие от Областната комисия „Военни паметници”.

Съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за военните паметници, за такива се считат само мемориалите на български военнослужещи от въоръжените сили, взели участие във война, водена от българската държава, както и на опълченци.

За изваждането на тези паметници от регистъра са настояли в писма до общините от Министерството на отбраната.

Три от заличените паметниците са в община Смядово - паметник на партизанина Симеон Бъчваров в центъра на село Веселиново, на партизанина Ангел Ангелов в село Янково и на петима ятаци от село Риш.

Другите отпаднали от Регистъра паметници са в община Шумен и всички са на чужди граждани, умрели по време или малко след Руско-турската война от 1876/77 година. Това са паметник на офицер и четирима руски войници в село Градище, плоча на кап. Митрофан Колесников в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Шумен и надгробен обелиск на 45 руснаци, разположен в градинката между улиците „Лиляна Димитрова“, „Митко Палаузов“ и „Царевец“ в Шумен.

По каква причина шестте паметника на партизани и руснаци са попаднали в Регистъра не е известно.  

На днешното заседание на Комисия „Военни паметници” отново бе обсъдено възстановяването на Портал-паметника на 7-ми пехотен Преславски полк. Изготвена е предварителна количествено-стойностна сметка, според която ще са нужни 171 493 лв. без ДДС. Налични към момента са само 25 хил. лв., отпуснати целево от Министерството на отбраната през 2015 година.

ШУМ.БГ