1 268 заявления за явяване на матура по Български език и литература през 2024 г. са подадени от завършващите 12 клас в област Шумен, съобщиха за ШУМ.БГ от Регионалното управление на образованието /РУО/.

През миналата учебна година на първия задължителен изпит по Български език и литература бяха допуснати 1 151 дванайсетокласници.

Тази година 615 са заявленията за втори държавен зрелостен изпит за явяване по учебен предмет от профилираната подготовка и 502 за държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Запазва се тенденцията от последните години най-желан за втората матура да е изпит по чужд език. От заявените изпити по предмет от профилираната подготовка най-голям е броят на зрелостниците, които ще се явят на матура по Английски език - 290. След тях се нареждат заявилите изпит по Биология и здравно образование – 119.

38 са заявилите да се явят тази година на допълнителен изпит по желание.

От зрелостниците, които ще са на изпит за придобиване на професионална квалификация, 380 смятат да разработят дипломна работа, а 122 ще се явят на писмен изпит.

Първият държавен зрелостен изпит по Български език и литература ще се състои на 17 май. Вторите държавни зрелостни изпити са насрочени за 20 май.

До 16 май ще стане ясен броят на дванайсетокласниците, които ще бъдат допуснати до матури, като до тази дата трябва да са приключили и поправителните изпити по предмети в училищата от областта.

През миналата учебна година на първия задължителен изпит по Български език и литература бяха допуснати 1151 зрелостници.

ШУМ.БГ