Кампания, под надслов „Нетърпеливи за доброто“, за подпомагане на хора в нужда започва от днес в община Шумен.

Благотворителната инициатива цели да подпомогне с хранителни продукти от първа необходимост възрастни хора, семейства с ниски доходи, хора в неравностойно положение. За целта в магазини в Шумен са поставени колички, обозначени със стикер, в които всеки, който иска да помогне, може да остави хранителни продукти. Те трябва да са пакетирани и трайни – брашно, боб, ориз, леща, макарони, консерви, олио и др. Кампанията ще продължи до 30 април.

За провеждането на инициативата днес в община Шумен се състоя пресконференция.

“С удоволствие приех да съм патрон на тази инициатива. Вярвам, че нито един наш съгражданин не бива да е забравен, особено в празничните дни. Вярвам, че шуменци ще откликнат и ще дарят”, каза  кметът Христо Христов.

Идеята за “Нетърпеливи за доброто” е на две дами - Цветана Станкова, която работи в строителна фирма и Гьонюл Илиянова, която е учител. За осъществяване на идеята си те са срещнали подкрепа от община Шумен.

“Видяхме, че подобна инициатива се реализира в друга община и решихме да опитаме и ние. Нямаме сдружение или някаква неправителствена организация и се обърнахме за подкрепа към община Шумен, която застана зад идеята ни”, каза на пресконференция в община Шумен Цветана Станкова. Тя допълни, че вярва в добротата и съпричастността на шуменци и се надява да се съберат необходимите продукти.

Станкова каза още, че два от по-големите магазини са откликнали на идеята – "Едеа" и "Живис", както и по-малки магазини по кварталите на града и по селата на общината.
Събраните стоки ще бъдат раздадени от 1 до 5 май.

За да няма спекулации, са определени критерии, по които нуждаещите се ще получат хранителни продукти, а хората, които имат нужда от подобна помощ, ще трябва да подадат документи в община Шумен.

“Определени са критерии, като кандидатстващите трябва да отговорят на поне два от тях. Документи се подават в стая 234 на община Шумен, като не е задължително да се носят лично, може да се подадат и от близки на нуждаещите се. Получихме съдействие и от кметовете на селата, за да можем да обхванем и хора от цялата община”, каза на пресконференцията днес зам.-кметът по “Социална политика и здравеопазване” Светослава Хайнова.

За повече информация е отворен телефон в общината – 054/857 672.

Критериите, по които ще се подбират хората, за получаване на хранителни продукти от кампанията са: да са български граждани, семейства, домакинства, които са с минимум 5 г. уседналост в община Шумен; да не са собственици на капитал и/или търговски дружества; да са с месечен доход на член от семейството под 80% от минималната работна заплата;  да имат трайно намалена работоспособност 50% или над 50%; да са пенсионери над 65 г. със социална или минимална пенсия, безработни, които не получават помощ от Бюрото по труда; самотни многодетни родители; пострадали при бедствия, катастрофи, аварии; родители на деца, които посещават училища и детски градини, които получават месечни помощи до завършване на средно образование и тези помощи не са прекъсвани заради отсъствия.

Светослава Хайнова допълни, че кампанията носи името „Нетърпеливи за доброто“ заради нетърпението на двете дами, които са предложили инициативата. “Разговаряме от началото на годината, обсъдихме много варианти  и решихме да проведем инициативата за Великден”, обясни зам.-кметът. Хайнова каза още, че с всеки одобрен човек в кампанията от община Шумен ще се свържат лично.

ШУМ.БГ